Pilih Pengasuh

Hi mommies. Nak tanya pendapat u all. U all ok ke hantar baby kat pengasuh yg jaga ramai baby dan anak asuhan? Walau pon nampak macam takde apa2 masalah (anak nampak ok je)? Atau u all akan cari pengasuh lain walau pon bayaran nya jauh lebih mahal? Edit : termasuk baby saya ada 3 baby 2 kanak2 setahun lebih.. mula2 hantar x ramai. lama2 jadi ramai. Tgh consider nk tukar ke tidak.

9 Balas

Sy akan tgk berapa ramai anak asuhan die tu dan dalam age range berapa... Dan juga tgk berapa umur pengasuh tu.. Sy tgk dulu anak mcm mana, die cukup makan ke x, bersih ke x, susu cukup ke x, x de sembelit.... Kalau semua nie okay I won't complain anything. Yang penting kepercayaan kepada pengasuh tu. That's mean pengasuh jaga okay. Sometime it's good untuk perkembangan anak2 sbb mereka bergaul antara satu sama lain dan juga berbeza umur, tahu untuk give n take. Kt rumah anak dah main sorg2 at least rumah pengasuh die ada teman bermain dan die tahu untuk share semua benda bersama... Kalau pengasuh yg lain nie kalau mahal dan die jaga 1 @ 2 org anak asuhan pun kalau kepercayaan x ada pun susah juga..

Sy tak okay klu anak asuhan terlalu ramai. klu setakat 3 org masuk ank sy, sy boleh consider. Dan sy juga akn tanya umur anak2 asuhan tu dlu. bayaran mahal tu bergantung pd kerjasama mak ayah nk membayar actually.

klu sye, sye hantar pngasuh lain.. sbb anak asuhan nye da rmi.. tkot x tjaga.. pngasuh bkn jge anak kte je.. keje rumah dye pun buat.. tkot kalut sgt anak kte x sempat nk tgk..

Ikut standard taska by jkm sorg pengasuh jaga 3 baby. Mcm sy sbb anak je baby lain2 dh 3 taun so okla dia jagapn total 4 budak termsk baby sy

Klu saya tk yakin nk hntr sorg nk jaga lebih dri 2. walupon orgnya jaga dgn baik tapi takut ramai2 dia tk menang tgn nk jaga

Seeloknye jgn hantar yg rumah family mksdnye die mengasuh dkt rumah sndri.

Uish tk boleh tu jaga smpai 3 baby, ni mmg betul2 nk untung

kalau saya cari yg tak ramai budak la, sbb takut juga.

no. ramai betul. anak nak mengadu tak pandai lagi.