Baby sakit perut sebelum berak

Hi mommies, nak tanya normal ke baby 2bulan sakit perut sampai menangis menjerit jerit sebelum nak berak? Baby tengah tido pun boleh terbangun sebab sakit perut, kadang smpai 2jam lebih baru dapat berak. Baby berak normal 2 or 3 kali sehari and tahi ok

8 Balas

baby saya umur dalam sebulan lebih pon selalu struggle nak berak. dia akan grunting mcm dia constipated tapi najis normal dan bbrp kali sehari. saya google and jumpa Infant Dyschezia: Grunting Baby Syndrome. basically baby newborn masih belajar nak berak so dia teran gila2 tapi sebenarnya dia x sakit. baby saya minum susu badan. cuba awak baca pasal ni. tak tahu lah kes saya sama x dgn kes awak.

Baby saya lately ni kuat grunting. Pastu saya akan sapukan minyak kat perut urut2 sikit then buat senaman cycling buang angin kt perut nnti baby terkentut2 pastu x lama mcm tu dia berak. Baby ni senang masuk angin so kne pantau klau grunting non stop tu try lh buat mcm saya buat. Aftet that baby terus tidur lena cuz perut dh selesa

boleh jd ank sembelit. ank sy pernh juga mngis msa poo. tgok mmng mcm poo ok sbnarnya poo yg mula keras tk npk sbb dh trttup dgn poo last.poo last ok .. awak cuba check btul2 pampers anak. korek skit belah dlm tgok poo mula mcm mna. guna la plstik ke

macam baby saya..saya sapukan minyak tropika dekat perut die..then bagi die susu panas sikit dari biasa bagi die..tak sampai seminit dua..die berak n kentut2..baby to small so untuk bagi die proses sangat mudah..

urut perut baby? guna minyak apa2 pun ok je jgn panas je. mmg menangis sambil meneran ke mcm mana yg mommy blh agak dia sakit perut nk 💩?

menangis sebelum berak tu tak normal lagi kata sampai 2 jam baru dpt berak. tukar susu lain. fm mmg kena try & error.

macam sembelit. baby minum susu apa?

1y ago

saya memang dari sebelom besalin dah discuss starting susu murah kepada susu mahal..so far 1st dupro but just 3w sebab die sembelit n kembung..so tukar kepada dutch baby.alhamdulillah sampai sekarang ok

baby minum susu apa ?

1y ago

ammumlac dah pernah try ?