luka bersalin terbuka

Hi mommies, nak tanya mcm mana ya kalau jahitan bersalin terbuka ? Saya dah bersalin dekat 2minggu, koyak hampir sampai ke punggung. Haritu suruh suami tengokkan and amik gambar mmg ada part yg nmpak isi dekat area ke punggung. Misi dtg check pon bgtau ada luka terbuka. Tp takde pulak suruh buat rawatan susulan di hospital atau kk. Nak tau ada tak mommies yg ada pengalaman mcm saya ? Mcm mana nak baikkan luka yg terbuka tu ? Sbb pergerakkan lagi terbatas skrg.

1 Balas

Setahu sy jika luka terbuka byk perlu dijahit semula utk mengelakkan luka menjadi tidak elok & ada jangkitan. perlu dicuci setiap hari jika luka terbuka & luka tidak elok ,maksud sy jika luka tu berbau & bernanah.pelik pulak nurse dtg cek tp xrefer ke hospital/ jumpa doktor