Zincofer

Hi mommies, nak tanya bila makan zincofer memang rasa lagi mual nak muntah eh? Sbb sebelum nie saya makan acid folic brand amway, badan sedap je rasa. Skrg bila habis kena continue zincofer jadi takut nak telan tapi terpaksa. Ke sbb zincofer kuat sangat sbb tuh kena ambik selang sehari kan.

10 Balas

Kalau macam saya, saya rasa iron tablet lagi horror rasa nya daripada zincofer 😅😱. Bila makan, daripada badan elok2 sihat terus rasa pening, nak muntah. Tapi terpaksa juga lah makan. Nurse suruh makan. Dari 1st trimester. Lama kelamaan tu, dah boleh adapt dengan rasa tu. 😅🤭Sebab dah terbiasa makan. Jadi bila start kena makan zincofer masa 2nd trimester dah tak rasa apa. Maybe dah lali dgn rasa tu 😂. Btw, saya makan iron tablet, ascorbic acid, folic acid dan vitamin B complex masa 1st trimester. Kk bagi ubat2 ni. Masa 2nd dan 3rd trimester saya makan zincofer dan iron tablet. Dalam banyak2 ubat ni, iron tablet yg saya paling tak tahan. Yang lain tak rasa apa. Nasib naik rasa nak muntah tu masa mula2 start makan je. Lama2 dah okay. Alhamdulillah 🤗💕

Ada setengah mommy okay dgn zincofer.. tapi saya xokay.. mkn pagi or mlm sama ja effect.. senak perut, pening dan selalu muntah balik walaupun amek dngan air oren.. so saya minta tukar ubat.. saya amek obimin dgn iron tablet..

memang rase cmtu sis....sy telan pg dgn air oren, tp muntah balik. telan mlm sblm tdo ok sket, tp tetap rase x sedap...last2 mintak tukar dgn nurse...nurse bg yg 3 beradik tu, ion, b complex, folic asid.

5y ago

sian kt bby x dpt vit klu asyik muntahkan balik ubat , tu mintak tukar...😅 selamat mkn ubat ye.. 💗

Kalau sy mkn zincofer sblh mlm...tp elakkan trus bbaring..after 30mnt bru sy baring..syukurla xda apa2..sblum ni sy mkn wktu pg mmg truk rasa nya..smpai muntah air wrna merah..bau pn pelik..

Mula2 sya mcm sis juga mual pening senak perut,pdhal x de mabuk pun,lpstu sya google die orng shor kn mkn sblm tido,alhmdulilh sis xde lgi rsa mual pening senk perut

Aah memang macam tu sis.. Saya makan zincofer sbelum tdo. Tapi saya minum dgn air sunquick yg tak ada gula. InsyaAllah tak muntah² dah.. Hehe

Saya bru dpt zincofer kelmarin.makan skali je. Mmg xtahan. Badan jadi lemau Sgt. Dgn mual. Jadi letih. Asik. Tido je..

Saya baru makan zincofer tu..baru makan sekali..dah 2 hari sakit kepala yg teruk...saya stop dulu...

Sya minum zincofer time mlm nak tido tkde lah rasa loya

Sy disuruh amik selang sehari..tp sehari 2 tablet..