Zincofer

Assalamualaikum, nak tanya makan pil zincofer nie memang kena selang sehari ke ye? Esok ambik, hari nie tak payah makan. Tak boleh ye makan hari hari? Sebab kalau makan selang seli nie saya jadi lupa semalam dah makan ke? Ke kena makan hari nie. Haa gitu ?. Tiap kali check up tiap kali tu lupa nak tanya nurse.

20 Balas

Tak pernah pulak dengar kena selang2 ni 😅 yang saya tahu kena ambik satu biji setiap hari pada masa yang sama.. cntoh hari ni makan sebelum tido, so hari2 kena makan time tu.. hb tinggi xde masalah sis. Kalau asbab makan zincofer hb naik mendadak tu alhamdulillah la.. jadi risau kalau sis perokok, ada sakit jantung so mmg hb tinggi tu jadi kes lain dah..

4y ago

Terima kasih share info 😁

Mula mula nurse suruh makan hari hari. Next checkup dia kata selang Sehari. I tanya kenapa. Dia cakap sebab hb ok so selang sehari dah. Walaupon hb turun banding dgn kali pertama tapi masih tahap memuaskan. So follow je nurse advise

4y ago

Ohh gitu. Saya cuma pelupa kalau mkn selang seli nie hehe. Kalau ada yg makan selang seli jgk tak risau lah saya 😊

Zincofer saya kena mkn 2 biji setiap hari...tapi dah tukar ke maltofer sbb lepas makan zincofer muntah. Trauma dah rasa nak amik zincofer, muntah sampai lembik badan 😂

4y ago

Aah nurse selalu jgk tanya saya kalau muntah bg tau. Nanti dia tukar balik jadi ubat yg 4 sekawan tu 😊. Tp saya alhamdulillah zincofer makin lama makan jadi terbiasa.

Sy kne tiap hari makan sis.. Tapi sekrang tukar obimin plak.. Sebab bila makan zincofer mual & pening... 😅

4y ago

Aah ramai jgk org muntah lps makan zinfocer. Saya dulu pn gitu😁

sy pon mkn ubt ni mkn hari2 je tkde pulak selang sehari cuba tnya nurse sis blik npe kena mkn selang sehari

4y ago

InshaAllah nanti saya cuba tanya 😁

Nurse kat KK bagitahu saya kena makan selang sehari jugak sis. Bergantung dekat keadaan kita jugak kot

4y ago

Rasanya tu 😊

sy pun mkn zincofer.. mmg mkn selang sehari sis.. bkn tiap hari.. ikt ckp nurse ok?

4y ago

Dulu sy makan kene makan hari hari

Memg makan hari2 sebijik. Yg kes hb teruk, 2biji sehari

Setiap hari sis . Knp kena selang2 plak? Nurse yg suruh ke

4y ago

Ouhh sbb hb sis ok lah tu suh selang2 .

Sy mkn tiap2 Ari sblm tdo ..tkut pg Lupe nk mkn

4y ago

Aah sama hehe, saya mkn sebelum tidur jgk. Tp tu pun kadang terlupa 😂