Nak tanya pengalaman gbs

Hello mommies . Nak tanya , ada mommies yang ada pengalaman kene gbs ? Sbelum ni saya memang ada keputihan dari tak preg smpai preg , tapi tak gatal , tak warna pelik , tak berbau . Amount macam 1/5 ( perumpamaan ) je . Spanjang preg pun masih maintain sama . Sekatang saya dah 36w , awal nak masuk 36w ni tiba tiba rasa gatal sangat dekat hole & dalaman private part tu . Tapi keputihan tak berbau ، tak betukar warna . Cuma pertambahan tu ada , tapi tak banyak , dalam 2.5/5 macamtu . Saya checkup minggu depan , jadinya saya try tanya pengalaman mommies dulu . Minggu depan checkup saya tanya Dr sbenarnya ni gbs atau normal ke macammana sebab saya pun tak sure Ada momies yang boleh share pengalaman kalau penah kene gbs ? Masa brapa weeks mommies kene ? Rasa dia macammana ? Apa tindakan dr ? Gbs ni high risk ke ? #firsttimemom #bantusharing

9 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

masa 1st baby mmg xtahu lagi pasal gbs. tp sy mmg ada keputihan. inform dkt nurse kk. nurse kk cakap biasa je. so masa tu bila nurse kata biasa jadi mmg ignore je. sampai lah sy bersalin. masa 2nd pregnancy keputihan sy jenis warna kuning pekat. pakai panty liner xnmpk mcm byk pon. keputihan yg sgt2 gatal. smpi tahap xboleh nak tido kalau dtg gatal tu. saya inform doctor tmpt sy checkup monthly (swasta) doctor ambik sample (bila ambik sample ni baru tahu keputihan sy byk dlm vagina) tp result keluar xde gbs ada bacteria lain. then doctor bg ubat insert ni sy dpt 3x dn antibiotik. sy pakai dn mkn antibiotik xhilang juga. then sy decide pergi option klinik lain. doctor situ advise utk sy ambik sample lg. sy ikot sbb doctor ada bgtau. dia mcm pelik dh mkn ubat antibiotik dgn pakai ubat insert tp xhilang2. bila result keluar candida & gbs +. doctor cakap utk gbs ni nnt masa nk bersalin inform doctor hospital utk on antibiotik awal dkt kita. doctor bagi ubat insert utk rawat candida dulu. dn antibiotik.

Baca lagi
6mo ago

ouh macamtu. okay paham paham . all clear , trima kasih sis ❤️

gbs tak bahaya ntuk ibu tp bahaya ntuk baby. especially baby yg lahir normal sbb dia melalui faraj yg ada bacteria tu. ada jgk gbs yg boleh buatkan baby lahir awal/pramatang. kalau kes sy, sy xda masalah keputihan (xda bau xda warna, xbanyak). tp masa 7bulan xsilap tiba2 gatal teruk dlm 2mggu jgk lah. then hilang sndiri. sy agak sbb sy bnyak sngt mkn manis sblum tu. masa 37w sy demam lepas cucuk tetanus. pegi hospital ntuk check knapa baby mengeras. doc check bukaan + ambil sampel keputihan. masa tu mmg xda gatal xda apa pon. masa 39w sy sakit nk bersalin. nurse bgtaw result baru keluar & sy gbs+. baru kalut on antibiotik 4jam sblum baby lahir. tp Alhamdulillah baby sy sihat. xda kena tahan wad.

Baca lagi
6mo ago

oh ya. info tambahan...sy pecah ketuban lama sblum delivery. ikotkn lg tinggi risiko baby dijangkiti kuman gbs sbb baby dh xda pelindung apa. masa mnunggu bukaan pon doc ada dtg n terangkan risiko baby akan bla bla bla. tp sepatah apa pon sy xdengar sbb sakit sngt. lantak lah doc nak bebel apa pon 😅. lgpon muka doc tu pon mcm xda simpati sngt. mcm bangga gila dpt terangkan risiko yg panjang berjela tu. so sy pon malas nk dgr..😅. proses meneran sy pon sngt lama. dh rasa rambut baby tp xleh nk keluar..mksudnya lama betul baby terdedah dkt area faraj yg ada kuman tu. tp semua kuasa Allah sis.. baby sy skrg dh 5bulan pon. Alhamdulilah sihat

Pengalaman saya waktu 27w keputihan banyak sangat dan bertukar warna hijau terus buat vaginal swab dekat klinik swasta. Keputusan keluar selepas 5 hari, ada candida albicans. Tapi doktor bagi ubat insert je. Dua minggu kemudian, naik gatal sampai ulser dekat vagina, terus bagitau doktor dan doktor ambik sample darah 3 tube sebab takut ada infection/std. Lepas ulser beransur pulih, keputihan still banyak, berubah warna, gatal dan berbau. Doktor kk ambil vagina swab lagi sekali. Sebulan kemudian baru keluar keputusan saya positive gbs dan heavy growth of candida albicans. Doktor kata nanti nak bersalin kena on antibiotik. Sekarang saya dah 35w pregnant

Baca lagi
6mo ago

tapi nak tanya , kalau ubat insert tu berjaya , candida tu hilang . so kiranya candida hilang la ya ? atau masa besalin tetap kene on antibiotik awal ?

klu sye sbb ade msalah kputihan color kuning/ hjau tp xde gatal2.. bgtw nurse kk dye ckp normal.. sample pn x amek, ubat pn x bg.. sbb sye rse x sdap hti then sye peg kt swasta.. Dr wat swab n 3 hri lps tu dpt rsult gbs +ve.. tyme tu da 31 weeks kot.. Then inform nurse & Dr kt kk.. dyirg bg ubt insert kt bwh tp still ade kputihan lg.. nant nk bsalin kne on antibiotik je la..

Baca lagi
6mo ago

ouh , okay noted . terima kasih sharing sis. boleh buat tambah tambah ilmu saya 🥰❤️

ubat insert tu mcm nk rawat candida. candida ni jangkitan yeast dkt vagina kita. gbs once dh detect utk next pregnancy still akan ada. samaada gbs tu pasif dgn aktif je doctor kata. gbs akan dirawat masa awak nak bersalin nt. doctor akan on antibiotik terus

6mo ago

terima kasih sis ❤️

@nurulaina if awak rasa risau boleh utk buat test dkt luar. sy sendiri pon 2kali ambik sample. masa 1st ambik sample xdetect pon gbs. disebabkan xhilang lg terus ambik 2nd option. result keluar dlm masa 5hari je. detect candida dgn gbs+

TapFluencer

erm..gitula simptom2nya keputihan gatal2..pastu amik swab nk tgk kuman apa..GBS jawapnya..yep risiko utk kelahiran pramatang kalo xdirawat..risiko kena pada bayi jugaa

sama2 awak. no problem❤️

sama2 awak❤️🥰