Nak tanya pengalaman gbs

Hello mommies . Nak tanya , ada mommies yang ada pengalaman kene gbs ? Sbelum ni saya memang ada keputihan dari tak preg smpai preg , tapi tak gatal , tak warna pelik , tak berbau . Amount macam 1/5 ( perumpamaan ) je . Spanjang preg pun masih maintain sama . Sekatang saya dah 36w , awal nak masuk 36w ni tiba tiba rasa gatal sangat dekat hole & dalaman private part tu . Tapi keputihan tak berbau ، tak betukar warna . Cuma pertambahan tu ada , tapi tak banyak , dalam 2.5/5 macamtu . Saya checkup minggu depan , jadinya saya try tanya pengalaman mommies dulu . Minggu depan checkup saya tanya Dr sbenarnya ni gbs atau normal ke macammana sebab saya pun tak sure Ada momies yang boleh share pengalaman kalau penah kene gbs ? Masa brapa weeks mommies kene ? Rasa dia macammana ? Apa tindakan dr ? Gbs ni high risk ke ? #firsttimemom #bantusharing

9 Balas

masa 1st baby mmg xtahu lagi pasal gbs. tp sy mmg ada keputihan. inform dkt nurse kk. nurse kk cakap biasa je. so masa tu bila nurse kata biasa jadi mmg ignore je. sampai lah sy bersalin. masa 2nd pregnancy keputihan sy jenis warna kuning pekat. pakai panty liner xnmpk mcm byk pon. keputihan yg sgt2 gatal. smpi tahap xboleh nak tido kalau dtg gatal tu. saya inform doctor tmpt sy checkup monthly (swasta) doctor ambik sample (bila ambik sample ni baru tahu keputihan sy byk dlm vagina) tp result keluar xde gbs ada bacteria lain. then doctor bg ubat insert ni sy dpt 3x dn antibiotik. sy pakai dn mkn antibiotik xhilang juga. then sy decide pergi option klinik lain. doctor situ advise utk sy ambik sample lg. sy ikot sbb doctor ada bgtau. dia mcm pelik dh mkn ubat antibiotik dgn pakai ubat insert tp xhilang2. bila result keluar candida & gbs +. doctor cakap utk gbs ni nnt masa nk bersalin inform doctor hospital utk on antibiotik awal dkt kita. doctor bagi ubat insert utk rawat candida dulu. dn antibiotik.

1y ago

ouh macamtu. okay paham paham . all clear , trima kasih sis ❤️