Nak tanya pengalaman gbs

Hello mommies . Nak tanya , ada mommies yang ada pengalaman kene gbs ? Sbelum ni saya memang ada keputihan dari tak preg smpai preg , tapi tak gatal , tak warna pelik , tak berbau . Amount macam 1/5 ( perumpamaan ) je . Spanjang preg pun masih maintain sama . Sekatang saya dah 36w , awal nak masuk 36w ni tiba tiba rasa gatal sangat dekat hole & dalaman private part tu . Tapi keputihan tak berbau ، tak betukar warna . Cuma pertambahan tu ada , tapi tak banyak , dalam 2.5/5 macamtu . Saya checkup minggu depan , jadinya saya try tanya pengalaman mommies dulu . Minggu depan checkup saya tanya Dr sbenarnya ni gbs atau normal ke macammana sebab saya pun tak sure Ada momies yang boleh share pengalaman kalau penah kene gbs ? Masa brapa weeks mommies kene ? Rasa dia macammana ? Apa tindakan dr ? Gbs ni high risk ke ? #firsttimemom #bantusharing

9 Balas

Pengalaman saya waktu 27w keputihan banyak sangat dan bertukar warna hijau terus buat vaginal swab dekat klinik swasta. Keputusan keluar selepas 5 hari, ada candida albicans. Tapi doktor bagi ubat insert je. Dua minggu kemudian, naik gatal sampai ulser dekat vagina, terus bagitau doktor dan doktor ambik sample darah 3 tube sebab takut ada infection/std. Lepas ulser beransur pulih, keputihan still banyak, berubah warna, gatal dan berbau. Doktor kk ambil vagina swab lagi sekali. Sebulan kemudian baru keluar keputusan saya positive gbs dan heavy growth of candida albicans. Doktor kata nanti nak bersalin kena on antibiotik. Sekarang saya dah 35w pregnant

1y ago

tapi nak tanya , kalau ubat insert tu berjaya , candida tu hilang . so kiranya candida hilang la ya ? atau masa besalin tetap kene on antibiotik awal ?