Sexual intercourse

Hi mommies, nak tanya. Actually during my 8th weeks mcm tuh i ada bleeding right after intercourse. Then hold la sekejap, now im already at my 12th week, boleh ke kita start having sexual intercourse balik ya. Segan nak tanya doctor or nurse sebab waktu bleeding tuh kena kecam teruk. Mana la kita nak tahu, this is my first pregnancy.

3 Balas

Kalau saya hold dulu sis, sbb tgok sis ada sejarah bleeding kan. Saya tak pernah bleeding sepanjang awal kehamilan smpai skrg. Alhamdulillah🤲🏻❤️ Mcm saya, saya dapat tau dari awal pregnant mmg takde bersama dgn suami smpailah skrg dah 23 weeks, kami dua2 takut hahahaha maklumlah anak first betul2 nak jaga elok elok. Nasib baik suami pon jenis memahami. Cuma ringan2 tu ada la. Maybe kalau nak bersama pon waktu nak dekat bersalin nanti. Org kata lagi mudah 👍🏻

2y ago

Okay sis, moga boleh bertahan dan bersabar ye sis. Bagi baby besar sikit dlu. Sbb waktu weeks mcm sis tu snang nak gugur mcm akak no 2 tu ckp. Apa2 pon moga dimudahkan segala urusan ye sis🤲🏻❤️

Dah pernah bleeding, u buat foreplay je lah... 12w tu lh minggu plg banyak keguguran (blh baca artikel dlm apps). Bila kandungan besar sikit, blh lah slow2 buat.. Saya 1st trimister tak bersama langsung sbb awal kehamilan sy spotting dan sy ibu hamil berisiko, alahan, cpt penat bagai. Suami pun faham. 2nd trimister, baru lah nak goda suami sbb ada masa saya aktif, rasa segar, suami pun berani nk bersama sbb sy tak lagi penat semua tu.

Depends. Boleh try, tapi mungkin jangan terlalu ganas. Saya pernah ada sejarah gugur, lepas conceive kali ke dua ni bersama je suami dari awal tapi cam pepandai kawal slow camtu. Alhamdulillah okay je sepanjang 1st trimester memang takde bleeding. Nak masuk 2nd baru bersama macam biasa je 😂