Buku Pink

Hi mommies, nak tanya 2 soalan ?kalo nak bukak buku pink tu kan mmg wajib kena buat appointment dulu ke? Atau terus pegi je pun boleh? Lepastu kalo saya pegi tgh hari boleh tak mommies? Sebab bos xkasi cuti, boleh halfday je.. ?

27 Balas

datang awal pagi. sebab byk procedure nak kne buat. ini pengalaman saya di Klinik kesihatan lah. kalau klinik swasta, saya xpasti. nanti nurse akan tnye bila tarikh last period utk tahu usia kandungan. kalau belum ckup 10 minggu, boleh je buat buku pink tapi tak jumpa doc pon. usia kandungan baru tidak nampak pon kalau doc check/scan. nanti nurse akan bg date appoinment kemudian hari utk jmpe dgn doc.

Depend on kk atau kd sis nk pergi.. Kat kawasan sy utk buka buku pink kena buat appointment dulu.. Call je klinik nt nurse bagi tarikh n masa utk buat buku pink.. Ada klinik xperlu appoinment pegi je klinik bwk dokumen2 y dorang nak.. Apa2 pn lbih baik sis call dlu klinik area tempat tinggal sis untuk kepastian..

Saya bt ptama kali 13/2 kt kk lama jgk ada mkn masa 1/2 hari .. Daftar , jmpe misi soal2 itu ini , ambil darah ambil air kecing lps tu jm misi balik soal itu ini lps tu baru kasi next temujanji lps tu ambil ubt kt famasi.. Kul 8pg balik jul 1:30 ptg

Nk bt buku pink kena awal pagi sis. Bnyk procedure nk kena hadap. Dri awl pagi membawak kpd 1tghri. Kalau awk dtg awl pagi, walk in je boleh bt bku. Xperlu appointment. Tp klo mai lewat dlm kul 8 pon dia suh balik dtg minggu dpn. It happens to me

sis kol je dlu tny sbb hari tu sy nk bkk buku kt kk pun kne ikut zon tmpat tggl😂.slh hari dio xbuat.mgkn sbb hari tu zon kawasan lain kn.just bgtau sis tgl kwsan mana..so dia bg hari lain yg sy kne dtg.lamae jgk nk buat buku tu pon...

Bergantung pada KK tempat sis.. Macam saya haritu, walk in je. Saya mengajar sekolah. Jadinya pegi petang lepas sekolah. Nurse cakap tak sempat. Jadinya separuh procedure buat hari pertama. Separuh lagi buat hari kedua. 😊

Pengalaman saya kena call dulu. Pastu nurse akan bg tarikh utk appointment. Nnt kena sediakan 1 salinan sijil nikah & klu dh scan kt swasta bawa bsama nnt utk rujukan nurse

Kalau ditempat saya perlu buat janji temu , datang klinik tu dia terus bagi pilihan tarikh. rasanya bergantung pada klinik juga. Janji temu saya pada 10/3 nanti.

Ikot klinik.. ada kne appointment, ada bleh bukak terus.. nk kol dlu boleh, nk p terus pon boleh.. kalau p pon nnti dia bg tarikh lain jugak kalau tk bleh bukak terus..

Kalau boleh pergi awal sis. Sbb proses dia org panjang sikit. Nak check darah, kencing semua. Nak tunggu report lg..