Yakin terhadap baby dalam perut

Hi mommies! Nak curhat… masa kandungan 6w, saya ada buat scan then sebak bila tengok dalam kantung ada janin & heartbeat. Lepas pada tu, selalu risau rasa nak scan selalu 😵‍💫 macam mana korang yakinkan diri yg baby masih ada & selamat? 🥹

8 Balas

paham perasaan tu.. masa sya 10 weeks.. beli lah kononnya dopler.. dengar heart beat.. tp bby kecik lgi.. maana dengar.. sya ada terbaca. selagi tiada turun darah, sakit perut sgt.. kita yakin baby sihat..inshaallah.. take care mommies semua.. sya pun baru 12 weeks..

2mo ago

Itulah nak beli dopler tu kadang tak reti nak guna. In shaa Allah. Terima kasih sis. Moga ibu2 hamil terus kuat! 🩷

Allahu sama sis saya pun. Bangun pagi je kalau rasa sakit breast dah rasa lega sebab still ada symptoms pregnant tu. risau kalau2 dah takde rasa sakit tu & baby tak okayy. Hug dari jauhh. InshaAllah semoga Allah pelihara kandungan kita sihat kuat okayy

2mo ago

Betul. Saya more to mual2.. lega bila ada rasa mual walaupun kadang lemah juga nak hadap 🥹 terima kasih sis. Moga Allah lindungi kita dan kandungan kita 🩷

Mindset sy kalau takda spotting dan masih ada alahan mual2, sakit bawah pelvik, pening dan segala simptom mengandung should be ok. Kalau tiba2 takda rasa apa2 dan keluar spotting yg tu kena pergi cek.

2mo ago

Ok terima kasih sis 👍🏻 saya dah masuk 7w ni dah kurang sikit mual berbanding 6w.. Alhamdulillah setakat ni takda spotting.. selalu berjaga-jaga tapi kerisauan tinggi 🥹

sama laa dengan saya.. asyik rasa nak pergi scan je padahal haritu dah scan siap dengar heartbeat lagi.. tapi masih berjaga jaga kalau ada spotting ke apa.. overthinking sangat 😭

2mo ago

Ye kan sis.. kita bukan fikir buruk tapi risau 🥹 mudah2an si kecil dalam perut sihat dan kita kuat nak jalani proses mengandung ni 🩷

Sis, sepanjang tempoh mengandung ni saya memang sentiasa ada perasaan risau & takut. Jadi saya hanya mampu berdoa je semoga Allah jaga anak dlm kandungan kita

akk faham sgt perasaan tu dik,keep positive jgn fikir bukan2 tau,selagi xde bleeding in Shaa Allah ok.semoga dipermudahkan aamiin2 🤲

hahaha sama 😭 pdhl minggu lps baru scan tp itula rase mcm x pregnant pun ade pdahal ni dh anak no 2 . rase nak g scan sllu tgk keadaan dia

2mo ago

Saya sangat risau sekarang ni, pagi2 selalu bangun pegang perut risau duk baca komen2 dekat tiktok pasal baby dah takde hmm. Ni 1st preganancy, tapi setakat ni saya takde pon mual2 pening2 apa semua. Sangat risau. Beli pregnancy test 4 lagi sebab nak cek air kencing. Tapi tetap risau. Huaaaa nak nangis

selagi tak ada apa2 spotting or bleeding tiba2...ok lah tu.

2mo ago

🫂🥰