Sekadar Bertanya

Mommies masa nak beranak kat hosp sempat x mandi pakai makeup semua??

38 Balas

Bole je klau masa tu sis overdue/kena paksa bersalin awal n sis tau date tu. Kalau overdue ni xda tnda pun n kena admit ward masuk ubat. So sis bole mandi n mekap. Sy dlu x mekap2 sbb xpndai mekap n xda peralatan mekap. Hahah. Pagi tu doc cek bukaan 4cm. Dia bgtau pkul brpa msuk lr. Sy pun mndi la siap2. Lps tu nurse dtg bawa baju utk msuk lr. Tp sy contraction dtg time 2 jam sblm melahirkan.

Klu saya tak terfikir dh nk melawa, touch up sana sini. Fikirkan hal bersalin dipermudahkan dah lah. Tak logik lah nk bergaya bagai masuk labour room. Tak bawa dh make up bag g hospital. Yg bawa semuanya berkaitan dgn hal nk bersalin. Lagipun tak pernah lg jumpa ibu2 d labour room yg siap touch up nk beranak sis. Semuanya melayan sakit masing2 je.

5y ago

Semuanya muka berkerut sposen mnahan sakit contraction

Mandi maybe la sempat before ke hospital tu tp klu make up tu tak boleh la. Pengalaman saya bersalin di private Pakar permata raoofah nurse mmg ingatkan bersihkan make up before ke LR. Doc tak nak mommies pakai make up sbb nnt bila pkai make up doc tak boleh tengok sama ada muka kita pucat or apa.. bahaya tu. Jgn kira artis diaorg lain 🤣🤣

Sakit nak bersalin selalunya bukan sakit terus nak terkeluar baby . Makan masa berjam jam . So sebelum ke hospital tu sempat je nak buat segala macam . Kat hospital pun nak tunggu dapat katil pun macam macam boleh buat , tapi mandi tu tak lah sebab tak de ruang mandi kat tempat tunggu tu

huuhuhu xdone sis.. sakit dia xleh bawak bincang.. dlm LR mula2 je sejuk sgt2.. bila dh layan contraction bilik yg sejuk jadi panas macam xde air cond.. ngan rmbut jdi serabai serupa kak limah. kang make up abis make up jadi comot mndi peluh

Tak silap sy nurse tak bagi bermekap2 ni sbb perubahan apa2 (muka kita pucat nak pengsan ke ape ke) lebih senang dikesan. Tapi yg retis2 tu taktau la. Ikot pengalaman time contraction datang, mmg tak kesah dah cantik ke buruk 🤣

Mlm je smpt mndi (mndi tgh mlm lps kena seluk n ctg).. lps mndi mnhn sakit, esk nye sempt cuci pet, gsk gigi n cuci muka je lps tu mkn wlaupun tgh thn sakit.. itu je smpt.. sakit2 jgn lupa atau xnk mkn, brnk pkai tenaga bnyk.. 😅

sempat mandi kt rumah. g hospital terus kena admit wad. lps 5 jam selamat bersalin. jgnkan mekap, mkn minum pun dh tak sempat dah.. melayan contraction yg semakin kerap. sakit ya rabbi. lps beranak baru jumpa air milo nurse bg.

Hahahaha... Makeup x pyhlah. Hang berpeluh2 pun time tu... Cair mek. Cukup pastikan diri bersih dh mandi. Sy preg ni makeup mmg x pakai psl asyik berpeluh je. Tgk cermin blh terkejut... Aiiittt mn pi makeup ni

Dah sakit tak ada masa dah nak makeup 😆Sempat Mandi kat Rumah Sebelum G Hospital Pon Dah Bersyukur 😂 Kalau Makeup Pon Dlm LR Cair Makeup Rasenya Peluh Jantan , Airmata , Air Hidung Semua Keluar 😌