Kerja waktu pregnant

hi mommies ,macam mna korang kerja time pregnant waktu dh 34weeks ke atas? Korang dapat cuti awal ke,

26 Balas

Sy 38weeks harini. Mula2 dulu adalah plan nak mintak wfh seminggu 2 minggu sebelum bersalin. Tp sebab fikir2 balik kalau duduk rumah, sy tak banyak gerak, baik datang office bolehlah jalan sikit, exercise sikit. Kalau ikutkan doctor suruh setah diri untuk induce belon 23/10 ni. So sy memang bgtau office sy nak start cuti 23/10 atau mungkin awal tengok pada bila baby nak keluar. Cumanya sy syg jugak nak pakai maternity leave awal2 sebab dah kira nak masuk kerja bila, dengan kos kena hantar anak pergi nursery awal kalau balik kerja awal.

Saya masuk 35weeks dah start cuti, sbb ada risk for preterm and kerja as kinddy teacher tak mampu untuk work from home. Jadi bincang sesiap dgn bos masa masuk 7bln and bos dah cari pengganti sementara sesiap. Jadi boleh laa cuti awal. Tentang akta buruh pun sbnrnya kalau kita baca balik sebulan sebelum bersalin dah boleh apply dgn syarat dah bekerja dgn company dlm trmpoh 90hari tak silap saya. Tapi tu semua atas company jgk.

cuti awal tu depends pd awk n MTL tu depends pada company sis.. ade yg kasi gune maternity leave tu start awal, ade yg kire dr hari bersalin.. aritu nmpk ade post org tny soalan same.. then ade sorg anon ni sembang psl akta buruh.. mungkin bole rujuk akta buruh n tny ur hr.. mcm company sy pon kire dr hari bersalin.. so kalo nk cuti sblm tu kne ade surat doktor or gune AL sendiri.. atau smggu sblm due tu mintak wfh je utk standby kt rumah..

20h ago

Rugi

Kita 37 weeks tu masih lg keje. Turun naik tangga. Masak mengemas. Alhamdulillah Allah bg kekuatan. Kalau penat berhenti kjp then sambung lg. Sampailah masa nk bersalin. Harini pergi pasar beli brg basah. Eh, esoknya dh bersalin. Hahaha. Sbb ada keluar darah. Takut kenapa² terus ke hospital. Masa ni dh 38weeks 5days. Tp, kalau mummy perlu cuti, nk rehat ke, cuba tny pihak atasan. Moga dipermudahakan ya 🤲🏻

saya kerja mcm biasa even dah ada bukaan 1cm. hehee sbb sayang cuti. plus takde masalah apa2 so tak high risk la. 39weeks masih kerja, balik kerja terus ada tanda, esoknya 39weeks 1day bersalin. dan2 bersalin time public holiday. so cuti bersalin boss kira lepas ph. dpt extra cuti lagi. seronoknyaaaaa cuti maternity. tak sabar nak cuti lagi 🤭

2d ago

Kan kan. Sbb badan masih larat so kitonyo kerja. Lg sayang kalau cuti awal sbb naik kerja pun nanti awal, tak puas nk kelek baby. Yg lagi sedih kalau apply awal last2 overdue mcm kawan saya 😂

Macam saya, bila pregnant, pejabat akan benarkan pulang satu jam awal apabila kandungan dah 5 bulan dan keatas. Bila nak dekat bersalin, ambil cuti awal sebab nak fokus pada bersalin & ketenangan jiwa 😂😂

1d ago

bestnya balik pn awal

saya sehari sblm bersalin baru ambik cuti tu pun saya taktau yg sy nk bersalin, kebetulan mmg offday time tu then esokny sy dh warded….kena ikut badan juga kalau tak larat ambil cuti awal takpe kot

saya dah apply cuti awal..last kerja hujung bulan 10 ni lps tu cuti sbb bersalin awal pulak tu 37 weeks dan tak larat sgt.. letih ulang alik kje ... better apply awal dan stay rumah rehat..

Sy skrg 37 weeks 3 days. Masih bkerja skrg sbb badan still larat. Company contractor, tp nasib keja hadap pc je. 😅 Esok check up kk, baru sy tanya doc bila sy kena start apply cuti.

anak sy dulu spatutnya start bulan 11 cuti, sbb due 15/11 . (2023). tp sy dh start cuti bulan 10 ,asyik2 warded sbb ad drh tggi. bby plk nk klua 28/10 (37w) 😂. nsiblh cuti awl .

2d ago

@Anith Syuhada, kena refer T&C dengan HR company awak. Company saya boleh.