Berapa kerap bayi 3bulan ke atas perlu mandi?

Hi, mommies. Kalau baby 3months keatas berapa kerap ya perlu mandi? Sebab kalau newborn saya baca perlu mandi 2x-3x je seminggu. Tp 3m+ saya takjumpa lg jawapan #ingintahu

28 Balas

sis.. jgn ikut negara barat.. dorg suhu sejuk..kalau panas pun Masih sejuk sepoi2 bhasa.. sini panas panas betul.. kalau xpanas betul pun mmg panas.. kalau Kita pun nak selesa. apa lagi bby.. bnyak kebaikan Mandi.. tido selesa, xmelekit.. baby mmg tak Kotor pon.. tp untuk keselesaan dia.. kalau Kita kena Mandi 2 3 sminggu pon Kita xnk 🤣 lain la duduk negara sejuk.. Tu Yee xpe.. Mandikan laa hari2 sis.. 2x Shari.. pagi bngun tido,petang .. baby Tu kalau boleh ckp mesti dia ckp dia nak Mandi .. dah la cuaca panas, Tu belum bedung lagi.. dah la xmndikan.. pastu bedung ,pakai bju tebal2 Sbb nak anak nampak comel.. tp tak tengok keadaan yg sgt panas ,bawak keluar Sana sini,org dtg rumah lawat cium Sana sini..ni org lain la yg sy tengok.. hmm..

3mo ago

setuju..

Anak saya masa newborn time kat hospital ja tak mandi. Itupun sehari ja. Balik terus mandian sehari 2 kali. Lepas tu kuning kena tahan wad pula sama juga tak mandi tapi time menyusu tu saya lap juga sikit sikit. Kesian takut anak tak selesa. Dah la kena duduk bawah lampu tu panas. Dah balik rumah mandi macam biasa 2 kali sehari siap sabun & shampoo. Untuk anak saya la. Lain bayi lain cara. Anak saya guna sabun & shampoo takda alahan pada kulit & buat dia lena lebih selesa. Rasanya tak sabun pun takpa baby dah sedia wangi. Mandi pun dah cukup tiap hari. Cuaca panas ni lagi la kena mandi banyak. Kalau seminggu 2/3 kali ja mandi tak selesa anak tu.

yg sis baca 2/3 kali seminggu tu article mana? sapa yg keluar statement tu? adakah pakar dlm bidang yg berkaitan? and dari negara mana sis? if yg u baca tu article dari luar maybe ok la kalau negara dia cuaca sejuk ke maybe memadai la bg mandi 2/3 kali je per week, but kalau cuaca kita ni sis tambah2 musim2 panas ni better hari2 la sis . sis mmg bagi mandi anak sampai 3 bulan ke mcm tu? selalu baby nb ni masa lahir plg lama 2 hari or ke 3 hari je dia tak mandi. after that dah boleh mandi hari2.

belah2 cuaca sejuk memang 2-3x/seminggu je. kalau masa baby nb cuaca tempat awak pun sejuk je memanjang, tengkujuh ke, sentiasa dalam aircond ke kan. as long as baby tak berpeluh, boleh nak follow rule tu. tapi kalau panas, boleh mandi sehari sekali atau 2x. lepas 3 bulan pun sama. once baby dah start bergerak, merangkak etc, seeloknya mandi tiap hari 2x at least, supaya kuman2 tak stay lama kat badan baby.

anak sy ms nb kene tahan wad lepas lahir tak sampai 24jam.ddk nicu 10 hari.tak tau la mcmne nurse² sana mandi ke tak anak sy.tiap kali dtg tgk rmbt pun mcm tak bersih.berdarah² lagi.kesian tgk anak.lepas bole bwk baby blk hari ke 10 tu mil sy mandi kan baby bersih².2-3 kali jgk bilas dgn air.

Boleh je mandi hari2 sis , mgkin cara masing2 tak sama kot . Kalau saya newborn sampai 3 bln , 2 kali sehari je mandi .. Dh masuk 3 bln ke atas 3 kali sehari mandi spy baby selesa .. Especially kalau cuaca panas sngt , mmg sy akan bagi mandi , kesian baby berpeluh & tak selesa .

2kali je daily, siang sblum 12tgh hari, ptg sblum 7 .. kalau nb xperlu mandi kerap sbb dia xde msalah tidur pun klau x mandi sekali pun .. utk 3bulan ke atas dia dah start aktif main², n mungkin dh ada peluh, mandi perlu utk bg badan dia cooldown n tenang² sebelum tidur ☺️

3mo ago

Kalau hospital putrajaya, memang dorang dah cakap siap2 dorang tak mandikan baby baru lahir. Dorang akn sapu dengan baby oil yg untuk lembapkan kulit tu. Tapi aircord wad kt sana memang sejuk betul, kita yang tua pun mengigil.

sy mandikan anak dr baru lahir pun pagi & lewat petang setiap hari. kita kat malaysia beriklim panas & lembap, peluh tak selesa la.. lagi sekarang musim panas. musim hujan pun panas.. tp terpulang la mommy kenal anak dia sendiri

Ank sy dri newborn smpai da 2thn. 2x sehari je mndi. pagi n ptg..skrg ni da 2 thun tgk la klau cuaca pnas sgt sy mndi kan skali lgi tgh hri ke ikt la msa mna pon..jdi 3x shari. 😁

2x sehari je.baby x kotor pun.sy pun x pakai sabun kat anak.pakai time anak berak & kencing je basuh bwh tu.bedak pun x pakai.anak kecik lagi kite x tau lagi kulit die mcmne.