MUNTAH SEBAB GOSOK GIGI

Hi mommies. Im in my 4th pregnancy. Sekarang dah nak masuk 3rd trimester but i still muntah2 kalau gosok gigi. Pergh rasa masam kat tekak sebab awal pagi gosok gigi muntah acid. I dah tukar few brand ubat gigi. Still sama jugak. Any mommies pernah alami? And how to counter this problem 🥲 penat muntah setiap hari pagi2 #pleasehelp #bantusharing

19 Balas

Saya dari start pregnant sampai skrg kalau berus gigi mesti muntah . Dah tukar semua brand ubat gigi still sama. If berus gigi before makan ke muntab acid . If berus gigi lepas makan muntah ape yang kita makan tadi . Saya rasa ubat gigi tu rasa besi . Orang kata alahan . Follow aje sikit lagi now dah 36 weeks

Saya pun mcm sis, tiap kali gosok gigi mesti muntah even dah cuba tahan..tambah² gosok gigi pagi..sampai la saya jumpa method yg sesuai dgn saya..saya guna ubat gigi budak² berperisa..alhamdulillah sampai skrg tak muntah bila gosok gigi hihi..try la mungkin ok dgn sis

I jadi masa 2nd trim je. What I did I gosok gigi sambil tutup hidung. 🥲 I know it sounds weird, tapi itu je cara yang I boleh terpikir waktu tu. Alhamdulillah it works, tak muntah. Maybe you can try. Sorry if it's not helpful 🙏

10mo ago

Bijak 👍🏼

Samalh jg sy dulu pregnant pon mcm tu 😅 xboleh bt ape sbb bile gosok gg je otomatik akn muntah walaupon hy air kosong 🫢😬 terasa mcm de bende jolok tekak tu yg rs loya tu 🙈 Alhamdulillah lps bersalin je dh ok 😅👌🏻

sy skrg tengah alami sejak masuk 4bln ni..senang kata masuk 2nd trimester.. gosok gg je msti muntah.. mual smpai ke perut rasa dia.. cba juga tahan xnk muntah tp xblh..😅 harap nya time ni je la dia jd mcm ni..

sama. masa muntah2 tu saya pakai berus gigi gemuk(besar) mungkin sebab tu muntah. pastu tukar berus gigi kecil dan panjang tirus baru kurang muntah. and tukar ubat gigi jugak pakai yg kurang mint.

Sme sy smpaii baby kuar bru xde muntah2 lpas gsok gg.. Slme mengandung dua2 ank sme.. Dah bsalin bru hilang.. Kalau gsok xkira pg ke mlm ke tghari akn muntahh kalau xkua slgi tu wekwekwk

Hi mommies semua! Updates: i cuba gosok gigi sambil tutup hidung and tukar guna ubat gigi kanak2 hehe. Surprisingly menjadi and tak muntah 😂 tqvm utk mommies yg bagi tips ya! 💕

sama la mami. muntah time gosok gigi maybe sbb tak suka flavor mint, tukar flavor strawberry budak budak punya. jadi masa 1st trimester je pastu hilang dgn sendiri

Saya dari anak first , 10 thn lepas smpai lah skrg, tak pernah nye tak muntah2 kalau gosok gigi.. mmg takleh nak baik.. redho je.. benda tu dah jadi biasa dh 😂😂😂