Macam mana ya normal ke?

Mommies i nak tanya, kalau baby bf. Normal ke plg lana 7 minit je macam tu. Sebab breast bengkak sgt bila bagi baby skjp je dia isap sy rse dah kosong. Bila pump selalu mmg dpt 2-3 oz shj, soalan sy normal ke kalau plg lama 7 minit shj sbb sy baca kena susu kan sampai 15minit bru bby dapat hindmilk. Masalahnya bila saya cuba susukan balik baby tolak macam nak bgthu dah habis dah susu ni.

1 Balas

baby umur berapa? sye pernah jumpa pakar. dia kata kalau baby especially yg menyusu direct ni setgh jam pon sbnr nya x ckup utk die. sbb bukan setiap kali hisapan dia akan keluar susu, maybe 2kali hisap bru keluar susu. direct feeding dgn pump x sama. pump kite boleh control suction level die. nak yg kuat ke yg slow ke. kalau baby yg hisap, kite x boleh nak control, sbb die yg control sendiri. cube masa dia menyusu tu urut bahagian breast tu. urut ke bwh. lepas tu tukar² bahagian, contoh die dh lepas kan yg kiri offer yg kanan pulak.