Pregnant 2nd baby after 1y3m Czer

Hi mommies☺️ i just found out that i pregnant again today. My first born now dah setahun 3 bulan. Dulu bersalin czer. Saya happy, tapi saya more risau dan takut. Takut akan risiko bersalin sebab tak sampai 2 tahun lagi belah perut. Dan saya risaukan anak sulung saya. Mix feelings🥺

2 Balas

Ikut apa yg doc pakar sy bagitau, sbb sy bersalin emergency czer 2021 dan sekarang tgh pregnant anak kedua, asalkan gap antara last kita bersalin dgn next kita dijangka bersalin tu melebihi 15 bulan, risiko tu dah berkurang. Dan peratus utk kita bersalin normal pun 71%. Ini ikut apa yg doc sy bgtau la. Sy pun risau jugak bila dpt tau pregnant sbb x sampai 2 thn lagi tu banyak tanya dgn doc

sis merancang mcm mana? kalau tak merancang & ni mmg yg sis nak, takda apa perlu risau. cuma nanti kk akan bg perhatian lebih sikit la since sis czer kan sebelum ni. & pasal anak sis, sis kena pujuk dia lebih lah. nanti perut makin besar, sis makin letih & masa tu anak pun tgh lasak kan. harap sis byk bersabar ye. Insha’Allah semua dipermudahkan.

1y ago

setuju ckp puan ni.