Iron tablets

Hi mommies, how was your day? Well, smlm sye gi check up then nurse bagi ubat baru ni. Ubat ni kene mkn sbg persediaan trimester kedua katanya. Banyak jugak sye bace psl ubat ni, especially xleh minum dgn minuman berkafein . So first attempt, sye telan bau die ermm boleh tahan busuk 😫 Pastu rase loya je memanjang, takut mengganggu keje saye je. Rase2, boleh x klau nk tukar ubat ni kat kk? Atau consult kt farmasi pastu tukar ke maltofer / obimin? Salam Jumaat penghulu segala hari #newbiemommy #helpme

Iron tablets
26 Balas

bg sa, ubt ni xbusuk pun..mcm bau limau kasturi..sa first buka buku dlu trus chck hb low..nurse srh mkn ni dgn perahan limau kasturi..supaya senang ubt tu diserap katanya..spjg preggy sa mkn ubt tu mcm tu..syukur xda rsa mual @ pa2..hb pun ok dh lpas tu..xtau la klu sis mmg ada alahan dgn bau ubt tu..lain org, lain alahan..myb sis blh try mkn ubt tu dgn perahan limau kasturi..

ubat mane2 pun x digalakkan ambik dgn minuman berkafein sis.. effect nye lambat..klu nk minum jgk sila jarakkan dgn pengambilan ubat.. telan dgn jus buah pun ok, dgn sunquick tanpa gula pun ok..

awk cuba makan ubat ney waktu mlm sblom tido dulu tengok mcm mane... sblum ney sy ade masalah y sama tapi lepas sy tuka mkn ubat waktu mlm sblum tido Alhamdulillah dah xde masalah lagi

sy amek ni awal pagi perut kosong dgn jus oren. kalau x ,xlalu telan. lps sejam baru breakfast. dh try amek lps 2 j mkn, mual,pening,muntah. better stick amek waktu sama tiap hari

sya mkn ubat ne mlm sebelum tdur minum sekali air orange sunquick tanpa gula hb 10.5 naik 12.2..lepas mnum duduk kejap dlm 1,2 minit baru tdur..syukur x pening x muntah..

Kalau tiada masalah hb low boleh try maltofer sbb maltofer ni kandungan zink x bnyk. Kalau nak maintain hb boleh makan obimin. Kalau nak bg naik hb try makan iberet

saya dpt ubat ni kk bagi dri first trimester smpai nak masuk 3trimester. okey jaa makan, selalu telan dgn air sunquick tanpa gula. kurang skit rase n bau dia. hehe

saya pn xboleh masuk ubat ni. terus nak termuntah. lama dh xmkn. saya mkn yg folic acid tu je skrg. tu pn boleh telan sbb dia kecik je dn mesti ada mkn sesuai dlu

saya beli ubat dkt farmasi je.. doktor saran kan ibaret folic.. yang iron tabler ni sy mkn terus berat sy tak naik. sbb past mkn je munth.. n selera putus..

klau sy kan sis,sy minum ni dengan air oren sunquick tu .. tutup hidung letak dlm mulut hujung sekali dan minum air oren .. xrasa sngat bau dia 😂