Iron tablets

Hi mommies, how was your day? Well, smlm sye gi check up then nurse bagi ubat baru ni. Ubat ni kene mkn sbg persediaan trimester kedua katanya. Banyak jugak sye bace psl ubat ni, especially xleh minum dgn minuman berkafein . So first attempt, sye telan bau die ermm boleh tahan busuk 😫 Pastu rase loya je memanjang, takut mengganggu keje saye je. Rase2, boleh x klau nk tukar ubat ni kat kk? Atau consult kt farmasi pastu tukar ke maltofer / obimin? Salam Jumaat penghulu segala hari #newbiemommy #helpme

Iron tablets
26 Balas

sy semua ubat yg kk bg xblh nk telan.. but ganti dgn multivitamin ganilia & calcium tablet.. so far xada masalah hb. hb selalu cun xpernah kurang dr 12.5

4y ago

ade dekat farmasi sis.. sy biasa beli kt shopee, tp still yg under farmasi punya laa. nnti try search nama kedai thehealthyard ky shopee.

Saya pun tak lalu juga bau ubat ni. Tapi masa nak makan tu saya tahan nafas terus masuk ubat kat hujung dekat dengan tekak terus minum air.

blh mkn wktu mlm? saya nurse pesan mkn smua ubt dberi time yg sma.. mcm vitamin asid folik dan iron tablet wktu yg sama stiap hri..

lepas mkn ubat ni kena relax sat dlu.. saya pun kdang ok kdang dia mai loya tkluaq balik..😭😭

boleh try minum dgn perahan limau kasturi or lemon without sugar *share advice dari nurse*

Rindunyaa nak mkn hha. Okay ja ni telan sampai hbis trimester. Xloya.

saya makan ubat ni dari buat buku pink smpai skrg perut dh 28 minggu

saya makan waktu malam ,,sblm tidur .. memang kuat bau ni .. 😅

makan waktu malam sblum tido..bagus vitamin ni utk naikkan hb

saya memang tak ambik ubat nih.. saya makan new obimin..