Sedih hantar baby ke taska

Hi mommies, harini baru masuk hari ketiga sy hantar anak ke taska. Sejujurnya rasa sayu dan sedih sgt. Sy hantar baby sy awal seminggu sebelum masuk kerja sbb nak bg baby biasakan diri. Tapi jujur rasa sayu sangat2. Rasa mcm entahlah, xboleh nak describe perasaan ni. Tapi dalam masa yg sama kita tahu kita tak boleh berenti kerja semudah tu. Nak tanya mommies2, macam mana mommies overcome perasaan ni ye. #advice #firstimemom

9 Balas

I can feel you sis. I still remembered the first time I sent my baby. Samalah tak boleh nak describe feeling tu. Lama2 dah okay, anak pun happy ramai kawan. But now anak I dah nak masuk 3 tahun. Lately ni I rasa sedih hantar anak. Lagi2 bila anak selalu tanya 'hari ni mommy kerja?' Rasa macam 'Ouch'. Anak dah mula faham. Kadang bila kita hantar dia, nak peluk lama. Bila tanya kenapa, anak kata sedih sebab mommy daddy kerja. 😢 Lagi lah tak kuat hati kita ni. Now husband and I are planning for our financial freedom. We are going to create a start up. We want more time with our daughter and at the same time generate our own money. Bila tengok anak sedih macam tu, tu yang buat I lagi kuat semangat to hustle. Tak sabar nak tinggalkan kerja hakiki ni. Maaf terluah sini. Semoga dipermudahkan segala urusan awak dan mommies semua. We are supermom 🌹

3w ago

Semoga Allah permudahkan urusan u sis❤️

sy pn mcm sis jgk masa 1st time hantar anak ke bs. sy risau anak sy okay ke ? menangis ke ? bs jaga okay ke? nak pulak sy kerja shift, kdg klau kena double shift, 14jam anak kt rumah bs. sy mcm nk ws bs je tiap masa, tp fikirkan balik, sy xnk jd mak² yg cerewet n banyak songeh. cara sy, sy busy kn diri dgn siapkn kerja. pujuk ht," insya'Allah anak aku okay je". sentiasa fikir yg baik² n sy pesan kt bs, kalau ada apa² trs inform sy . tiap kali hantar ke bs, sy ckp dgn anak " ddk baik² kt sini, jgn nanges², nt mama dtg amek". alhamdulillah, lama² sy xde dh perasaan risau ke sedih.

Saya pun hantar taska mula2, lepas tu tukar hantar rumah pengasuh. Anak saya kena RSV masa 5 bulan kat taska, lepas tu kerap sangat jatuh sakit. Saya tak boleh tahan, hantar rumah pengasuh. Lepas tu memang jarang sakit dah. Perasaan saya ada rasa rindu kat baby, tapi ada juga rasa lega sebab penat jaga baby. I tell myself it's okay, I am trying my best. Jaga baby, kerja ofis, kerja rumah, tanggung kereta, rumah. Boleh whatsapp cikgu tanya baby macam mana kalau rindu.

3w ago

Batuk, selsema dan nafas laju

weh awak samalah sye ni 6 bulan bf anak..selama ni jd Suri rumah..ni bru NK try bg die susu fm... mlm nyusu bdn..takut die x ok tp hrpnye die ok sbb bnyk sgt tanggungan nak kene ringankan..kalau keje dptlah merasa jalan2 ke apa..beli mainan utk die etc.. ni JD Suri rumah,gaji suami cukup2..kesian dkt suami,kesian dkt anak.kesian dkt diri sndiri. terpaksa korbankan tgok masa2 die membesar.

InsyaAllah, makin hari kita semakin kuat semangat & redha. saya mula2 pun rasa tak kena je, susah lah nak describe perasaan mak2 ni. tp alhamdulillah dah nak sebulan dah. walaupun baru drop anak dkt daycare terus rindu, tp berdamai dgn takdir. semoga anak kita semua dlm jagaan org baik2. tak ada apa yang boleh buat kita kuat selain kita lalui & harungi je fasa ni. insyaAllah mommy ❤️

good tu hantar awal, bkn utk anak je, tp utk kita jgk prepare sblm kerja. sementara anak kat taska & kita blm masuk kerja, buat la apa2 yg patut supaya tak terkejar nanti pagi2 nak siap kita nk siap anak, susun baju etc barang anak kat taska tu utk seminggu terus ke, siapkan baju kerja utk seminggu terus, nk prep susu ke apa2 so mommy busy tak la fikir kat anak, baby ok tu kat taska🤗

Normal sgt2. Cara saya, saya duduk rumah fokus uruskan rumah yg sebelum2 ni saya tak boleh nk fokus almaklumlah baby melekat je dgn kita. Saya prepare perkakasan kerja like iron baju utk pakai sebulan terus. Jgn fikirkan baby sgt. Doa yg baik2 moga dlm lindungan Allah sentiasa ❤️

3w ago

Fortunately saya lepas bersalin badan maintain kurus even fully bf taktau la nape 😂 Baju mmg banyak sisss dah nak 10 tahun kerja haha ashik membeli. Semua almari dlm rumah bilik2 lain pun penuh baju saya, beli kt tiktok mur mur. It’s okay sis slow2 tp betul mcm suami saya ckp better follow working hour tu biar anak adapt. ebm pun kita boleh tau banyak mana patut prepare

normal rasa mcmtu kalau blh nak anak ada depan mata sentiasa. mcm sy selalu berhubung dgn cikgu dia dan cikgu bg gambar rasa lega sikit hati, tenang sikit nk buat kerja.

Samalah sy dulu. Dah besar dah 4 tahun dah sia skrg. Masa baby rasa berat je hati ni nak hantar pengasuh. Huhu mcm sedih sgt rasa dia kan.

3w ago

Itu lah kan anak anak kita ni bila duduk dgn org yg asing utk dia jadi baik agaknye 😅