Anak 45hari tido meniarap

Hi mommies. Firstmom here. Boleh ke baby tido meniarap atas dada/ perut kita lepas menyusu. Dah burp kan pastu dia tertido. Sian pulak nak alihkan sebab baby i colic. Kalau alihkan masa dia tido, mengamuk dia. Nnti tak cukup tido plak merengek dua-tiga hari ni. Boleh ke i biarkan dia tido 1-2jam macam tu? Pls help mommies.

3 Balas

Tq mommies yg reply. Awal2 baby i ok je. Masuk hari 44 dia start meragam. Jumpa dr, dr cakap colic sikit. Tapi org tua2 ckp peralihan bulan. Nak layan dia tido penat sangat 😭 burntout sebab dia asyik nangis je. Dah tidurkan 15minit je dia bangun. Kalau i dodoikan dia tido atas dada/ perut baru tido 2-3jam mcm tu waktu malam. Sakit i pun tertido sambil duduk sandar atas katil tapi memang secure baby dengan bantal kiri kanan

3mo ago

Faham sebab mine pun mcm tu. High need. Bagi saya biasa kalau mommies yg tidur sambil pegang dia tu In Sha Allah kita akan secure. Kalau nk terjatuh pun kita auto sedar sbb instinct kita as a mom, in fact kita tidur pun tidur2 ayam je bila baby atas kita. Tapi kalau daddynya yg pangku sambil tidur agak ada trust issue kt situ sbb banyak case terlepas baby. Mommy kena peratikan daddy. Lelaki ni bila dah tertidur, lain mcm dia punya tak sedar

saya tak pasti sebenarnya bole ke tak, tapi anak saya time dlm pantang mmg tidur mcm tuh, sampai bapa bulan ,da tak larat baru try letak bawah, tapi kadang2x sthun lebih ni pun still mcm tuh just kejap je la. maybe kena jaga sikit ,mcm letak bantal ke kan, utk keselamatan.

Boleh mummy tapi make sure mummy jgn tertido sama supaya takde risk utk dia terjatuh/tergolek dr dada/perut. And make sure ada ruang untuk dia bernafas (tak terhalang with anything/muka tak tersembam) supaya dia tak lemas. :)

3mo ago

Ok sis. Tula i tido pun sambil pegang dia. Dlu boleh je letak atas baby cot dia mcmtu je lepas lelap. Sekarang 15min dh bangun. Cranky