Baby tido meniarap

Hi mummy, nak tanya oke ke baby 4bulan tido meniarap. Mula2 tido saya letak telentang tp nanti dia meniarap sndri dan tido lena.. adakah bahaya.?#bantusharing #ingintahu #firstbaby

9 Balas

Bagi saya baby yg boleh tidur melentang tu mmg power. Hahaha anak sy dh dua dok tidor meniarap. Telentang dia punye tekejut mcm kene goncang. Letak bantal atas perut pon xmau. Kalau risau meniarap, boleh meniarap kan baby atas tilam tak terlalu lembut. Tak perlu bantal. Atau mengiring kan dia, taruk bntal peluk celah kaki, bantal sandang belakang supaya x terbalik ke belakang. Bantal celah kaki elak dia tidur meniarap sepenuh nye. Cubalah mana tahu jadi. Tp once dia dh pandai golek2 x jalan dah kaedah ni tahu2 je dh ubah pose

anak i tido meniarap. kalau tido meniarap.. lena dan lama sikit. kalau tido terlentang tu.. kejap je. agak2 hilang pedih mata je then bangun. cuma kena make sure la baby tu dah pandai ke ubah2 kepala dia. kalau still xpandai nak angkat ubah2 kepala.. bahaya juga. takot lemas masa tidur.. pastu kan. u kena selalu p cek baby ketika dia tidur. risau takot lemas tu la. kejap2 p intai.

dia dah mula ada pattern tidur selesa dia. sendal dgn bantal kiri kanan. anak sy smpai 8 bulan lebih pon suka tidur mcm tu. kalau tidur malam sy tidur2 ayam je . sbb kne slalu check gaya dia tidur. siang sy tak tidur kalau dia tidur .pon sy akn sendal bantal buat penghadang. kira kalau dia pusing kiri kanan takkan smpai mniarap tidurnya. takat kaki sangkut sandar kt bantal peluk.

dh blh meniarap baby tu.. kena hati2 tkot tertutp muka.. baby sy x penah tidur meniarap slalu terlentang atau mengiring ja.. bila dngr pasai SIDS tu rasa tkot plak. nk dpt sorang ni pun bertahun2.. mn yg ok sis ikot.. klu rasa x confident anak tidur meniarap pusing ja balik..

Kalau dia dah boleh angkat leher dan kepala adjust kiri kanan takde pape inshaAllah. Anak saya umur 3 minggu dah pusing kiri kana kepalanya, dan leher nya dah kuat. Yang bahaya /dan kena awaasi to prevent SID bila lehenya tak kuat dan dia belum mampu ubah posisi kepala

Alhamdulillah anak sy start dari lahir sampai skrg mmg kerap tdo meniarap.. kalau x meniarap mesti dia tdo xlena dan sekejap² je.. so far ok.. bgus utk perut dia jgk..tummy time..

Kena pantau, kalau boleh, betulkan balik ke position biasa. Risiko sids

risau kita xperasan dia meniarap xblh angkat muka. Better pantau ya.

pantau ya