Bag hospital 🫢

Hi mommies ❤️ boleh tak tolong saya pack bag hospital. Almaklumlah kita first mom klau boleh 1 almari baju baby tu nak bawa. HAHAHA. Oke oke saya srs ni buat msa skrng dlam bag baju baby sya dh sdiakan dlam 5 helai. 1 LB . 2 untk day 1 dan 2 lagi untuk day 2. Ye lah kot² kita kna dduk 2 hari kan. Lpastu saya sumbat skali towel baby , lampin dlam 3 helai dan extra pampers dlam 6 gitu sbb orng ckap NB ni suke berak hehehe. Oke tu ja brang yg sya ltak utk baby🤭 Lepastu brang untuk mommy saya letak kain batik , Menstrual pants , Breast pad dengan baju untuk discharge je. 🥺 Ada ap² yg sya kna tmbah atau kurangkan tak ? Tisu basah kna bwa ke ? Set mandian baby ? Ermmm #Sharing_dong_Bund #bantujawab #firstmom #ingintahu #bantusharing #Tolongsaya 🥺

25 Balas

kalau kat tempat sy kerja.. bag baby yg kene bawak tu simple je..sbb sy pun pack brg yg perlu * Wet tisu(wajib) * satu set baju baby balik * satu bedung/napkin *set baju balik mama *towel dan barang mandian mama *stokin *pad dgn sepnder atau pmpers pad *plus air panas *biskut or mkn yg boleh makan time lapar

Bawak tisu basah untuk lap baby if dia kencing or poo poo. Bawak bedung juga sis untuk baby. Sis get ready juga snacks untuk makan takut tengah malam lapar takde makanan pulak nanti. Oh ya, boleh ready bawak stokin juga sis takut hospital sejuk and takut sis masuk angin

barang untuk baby tu macam dah okay.. wipes tu bawa.. topi baby.. bedung..set mandian tak payah, nurse yang mandikan.. maternity pad, breast pad bawa secukupnya.. stoking, tudung, sweater.. makanan macam roti,biskut, minuman 3 in 1, thermos bawa juga..

Lain hospital lain cara..tp baju baby xpyh bwk banyak sbb bby pakai bju hospital ..kt hospital pun ade yg dpt pmpers ..yg palibg penting wet tisu tu.. pastu baby xde la mndi sgt kt pital..minyak angin jangan lupe..jacket pun..

Makanan n minuman jgn lupa. Incase masa masuk tu tgh2 malam, takde mknn nnt takut takde energy nk beranak. Saya selalu bwk cereal bar or kurma n air kotak. Air masak wajib. Mmmm minyak telon/yuyee utk baby..

Set mandian baby tak perlu. Tisu basah perlu. Pampers bawa lebih. Czer bawa 4 helai baju baby kalau normal bawa 3 psg je stndby . Baju ibu discarge , kain batik, tudung sarung , stokin , pad , bra .

sy bwk 4helai pempas lebih sikit dn tisu basah .. kemuadian baju mak untk kluar wad pad mama lebih baju dlm dn sluar dlm .. jgn lupa cwn sudu biskut dn tarmus air panas tau huhuhu

1.pampers 2.breast pad 3.pad untuk ibu 4.stokin 5.tuala 6.tisu basah 7.breast pump isteri sy baru bersalin ritu, ni yg sy rasa penting.

Saya beli hospital packing plastic awak. Beli kat shopee je. Kat plastic tu ada tampal apa kena masuk dalam tu 🙈

pampers baby kena bawa banyak..baju ibu bawa utk time balik ja..1 or 2 pasang baju ja..pad, seluar dalam..