Bag hospital 🫢

Hi mommies ❤️ boleh tak tolong saya pack bag hospital. Almaklumlah kita first mom klau boleh 1 almari baju baby tu nak bawa. HAHAHA. Oke oke saya srs ni buat msa skrng dlam bag baju baby sya dh sdiakan dlam 5 helai. 1 LB . 2 untk day 1 dan 2 lagi untuk day 2. Ye lah kot² kita kna dduk 2 hari kan. Lpastu saya sumbat skali towel baby , lampin dlam 3 helai dan extra pampers dlam 6 gitu sbb orng ckap NB ni suke berak hehehe. Oke tu ja brang yg sya ltak utk baby🤭 Lepastu brang untuk mommy saya letak kain batik , Menstrual pants , Breast pad dengan baju untuk discharge je. 🥺 Ada ap² yg sya kna tmbah atau kurangkan tak ? Tisu basah kna bwa ke ? Set mandian baby ? Ermmm #Sharing_dong_Bund #bantujawab #firstmom #ingintahu #bantusharing #Tolongsaya 🥺

25 Balas

Sy dah tau dari awal yg sy czer. So normally akan berada di ward 4 hari. Hari ke2 bru bersalin. Ni antara list yg sy bawa dan guna. #untuk ibu 1. Baju discharge ibu 1psg je sbb pkai bju hosp dlm ward. 2. Stokin 1psg , tudung sarung 1helai, underwear 2helAi 3. Maternity pad yg mcm underwear tu senang. Xyah pkai underwear dah. Sy beli yg brand kotex tu. Klu boleh beli yg saiz besar. Jgn beli byk sgt. Just beli utk ward je. Kat rumah guna pad yg biasa je. 4. Makanan ringan(biskut/roti) kot2 lapar. Botol air. 5. Nursing pad sy bawa beberapa keping je. Tu pun guna time discharge. Masatu susu bdn sy menitik bsh baju. Dlm ward xpkai bra pun. 6. Brg mandi dan minyak. Sy masa dlm ward x syampu pun sbb xlarat nk mndi lama2 dan bdn msih sakit lagi nk gerak byk2. 7. Pam susu(manual) . Tp sy xguna pun time kat ward. #untuk baby 1. Baju lengan pnjg 2 psg. Pkai lpas brsalin n discharge. 2. Kain bedung 1helai, sarung tgn kaki 1psg.topi 1. 3. Wet tissue 1 pack. Pampers 1 pack trus sy bawa sbb bby mmg byk mmbuang awal2 lpas lahir. Tp sis boleh standby bawa 10 keping dlu nti xckup boleh bawa kemudian. 4. Brg mandi bby xperlu. Sy lap2 gitu je bby. Xmndi pun, blik rumah bru mndi . Bedak pun xperlu. Just bawa minyak telon je. Semua ni sy bawa dalam 1 beg sederhana besar je muat.

1mo ago

Kita boleh tukar hari2 n bila2 je baju hospital tu. Kita just ambik je tmpat diorg letak tu . Dont worry baju dia byk

Sy dlu siap pack baju baby smpai 4pasang tp sekali hospital tu x benarkn bagi baby guna baju sendiri, mesti guna baju hospital tu juga, kcuali socks & mittens & topi boleh pakai sendiri. Sy tnya knp xleh,spya dorang sng tgk either baby tu dh boleh discharge blm, klu blh discharge bru blh pkai baju sendiri. Pelik juga hospital tu. Haha sy xnk ckp la hospital mna tp pernah g hospital lain, hospital lain suru pula baby pakai baju sendiri. Anyhow cara sy pack brg g hospital 1) for mum: 1pasang baju utk pkai msa discharge je, bawa extra pakaian dlm, 2pairs of socks, travel kit toileteries, powerbank, nursing bra, pad, (klu hospital krajaan: bawa sudu, gelas, botol, mangkuk sendiri, bawa juga 3in1 klu nk mnum pns & snacks) 2) for baby: 4pasang baju termasuk socks mittens smua la, cottonbud, sabun baby, powder, minyak telon, diapers byk2, wet tissue, handkerchief 2pcs just incase perlu lap apa2, bedung Tu je.. setiap penggunaan 1 hari sy letak dlm ziplock spya sng tarik & x sepah.. if possible letak semua barang dlm 1 bag, sng angkat terus.. & jgn lupa bawa buku pink

1mo ago

pelil jga ya x bole tukar baju baby🤣sy siap nurse tu mrh lg sbab x tukar baju baby, kalau nurse nmpk baby masi pkai baju hosp hahh siaplaa kena mrh. dah laa sy first mom beranak sndri, family jauh & kebetulan masatu suami balik rumah,, malu kita kena tengking smpai ibu2 kat bilik tu tgk sy 🥹🥹

Baju baby blh bwk 3... standby je in case doct x lps balik lg... tp biasanya klau bersalin normal, xde msalah apa2 lps sehari dh blh balik... baju2 smua sya pack dlm ziplock, ada 1 set baju+mitten booties+napkin/swaddle+pampers 2-3pcs... jd sya packing ada 3 ziplock la brg baby... dan extra ziplock letak 10pcs pampers... Lps bersalin klau x ckup Sya sruh husband bwk pampers baby tmbah... tisu basah bwk 1 pack je.. Utk brg mommies plk, blh bwk toiletries, maternity pad (pad mcm mna pon no hal), stokin, set bju utk pkai balik... biasanya awal2 susu xde la melelh lg, so xprlu breastpad pon xpe... tp in case nk standby pon no hal😁 minyak2 standby je bwk, tp ada stgh hosp diorg x bg guna minyak2 angin/panas ni sbb ktanya x elok utk baby lpstu klau sis nk standby kudap2 ke blh la bwk sekali... Sudu, cup plastik (ada stgh hospital xsediakan cup utk patient). Kalau sya warded wajib standby 2 botol air sbb mmg kuat mnum hehe...

Saya bwk baju baby sekali sarung kaki dan tangan,lampin, barut,napkin (semua 3 set), tuala, wet tissue,minyak telon baby & set mandian baby dalam satu beg..lampin baby kene lebih dan lebihan lain semua dalam beg lain sebab yang tu incase kalau baby kene stay lama dkt hospital baru bagi nurse..saya bawa breast pad bawak 10 keping, seluar pakai buang dan pad 6 keping, tuala, set mandian ibu,biskut kering,thermos, baju dan seluar besar untuk balik 1,minyak angin, dan dokumen penting dalam satu beg lain..jadi masuk hospital nanti satu beg baby dan beg kecik untuk brg ibu..beg lebihan (brg lebihan baby dan ibu)kalau perlu saja tapi standby jugak dalam kereta

1.Pampers baby 2.baju discharge baby sepasang,baju ibu,sarung tangan baby,berus gigi 3.tissue basah 4.nipple cream 5.bedung,tuala ibu,kain batik 6.roti wholemeal/biskut2 7.pad maternity,ubat paracetamol,botol air 8.susu formula baby dan cup kecil utk susu kan baby andai kata ibu tak keluar susu badan lg dekat spital. hospital galakkan susu badan ibu,tp pengalaman sy dekat hospital aritu susu sy takde lg. Bila minta nurse tlg topup susu,dorang paksa bg susu badan walhal anak sy tak mnyusu since subuh sampai pukul11 pagi. Tak sanggup sy tgk bby menagis kelaparan..🥲

Sy bwk satu beg utk standby lps bersalin..utk baby sy bwk 3helai baju,sarung tgn&kaki(3),barut(3),bedung(2),pampers sy bwk satu pack yg new born,brg mandian dia yg travel pack sama juga utk ibu travel pack,pad sy bwk 1pack sbb drh bnyk keluar,seluar dlm lau blh bwk yg pregnant punya dlm 6@8helai,wet tissue(1),bwk pam susu juga tkt nti bengkak susu,oh ye curi2 bwk susu tepung baby&botol susu.

Saya pun first time mom hehe. Saya bnyak tengok video dkt tiktok dgn tnya sedara, mcm baju baby bawak je 2 helai. Biasanya dkt LR baby pakai baju hosp. Tpi stanby je takut hosp tmpat awak kena pakai baju sndiri. Sehelai lgi utk discharge. Pampers tu bawak lebih 10. Pastu stanby 1 lgi beg dkt kereta utk bju extra baby incase kena tahan ward so tk payah bawak baju bnyak2

✅ *brg baby* - labour room 1set -tuk balik 1set/ extra 1set (bendung/topi/ ext) ✅ *mummy* - 1set baju balik - pad / undewear/bra - sock 2psng- ✅*extra item* - wet tissue -minyak baby - minyak panas for mummy - shampoo/sabun/ berus Gigi dsb yg sesuai - extra pampers baby (👆dlm1 bag je) food mcm biskut / milo@choc sachet thermos air cawan/sudu/garphu

Ikut pengalaman pertama sy, baju baby dalam 2 helai je, Tak perlu banyak. 1. Pampers kena banyak 2. Tisu basah pun kena sedia lebih (2 perkara ni paling penting in case baby warded) 3. Makanan dan minuman ibu. 4. Pakaian ibu, termasuk stoking 5. Bedung wajib (hospital sejuk) 6. Pilis jangan lupa.

1mo ago

yap

Barang mommy - pad - barang mandian - deodoran - minyak angin/panas - tuala - seluar dalam - Tudung - cas telefon - stokin - cawan nk bancuh air - sudu nak makan - bekas nk simpan makanan Baby - Tisu basah - Bedung - Kain lapin - minyak Baby - barut perut Baby - Topi ( untuk balik) - sarung tangan & kaki - Set mandian baby X perlu