Tempoh berpantang czer

Mommies! Berapa lama nak kena berpantang makan bagi yang czer eh? 44 hari juga ke? #firstmom #bantusharing

12 Balas

Ikut individu. Macam saya tiada tempoh tertentu untuk berpantang. Lagipun saya tak suka guna istilah berpantang. 😅 Yg saya amalkan: 1. Selagi masih nifas, tak boleh bersetubuh dgn suami. Selepas tempoh nifas pun saya masih trauma prosedur induce. Suami pun beri peluang saya rehat daripada penat mengandung dan hadapi tempoh selepas bersalin dan awal penyusuan. Saya pun tak ingat bila saya dan suami kembali bersetubuh. Tapi saya ingat, saya dah bersedia dan rasa selesa. Gitu. 2. Buat aktiviti berat. Ni BIG NO bagi ibu c-zer. Actually bersetubuh pun aktiviti berat ya. Bahagian czer saya mula rasa selesa dan tak rasa nyut2 bila buat aktiviti berterusan (kerja rumah) dan beriadah lebih 30 minit pada setahun 7 bulan selepas czer. Hingga kini, saya angkat barang berat ikut tumbesaran berat anak. 3. Makanan dan minuman. Saya makan macam biasa. Cuma untuk pemulihan luka dgn baik, saya kurang kan makan bergula. Makan lebih sumber protein dan Vitamin C. Tapi, saya mengalami simptom diabetes selepas bersalin ; kerap kencing, lapar tengah malam, berat turun mendadak, kulit kering hingga bibir terkopek kering, kerap haus walaupun minum air kosong banyak. Mengadu pada doktor berat badan turun mendadak. Minum air gula kali kedua selepas bersalin, result 10. Lagi 1 mata nak ke diabetes (kategori pre diabetes) . Doktor nasihatkan jaga pemakanan no sugar less carbohydrate dan kerap bersenam. 6 bulan lagi cek gula dlm darah. Dlm tempoh tu, bulan puasa, saya menyusukan anak dgn susu badan sepenuhnya. Konon nak kenyang lama, sahur saya makan nasi, dan saya makan rolled oat. Tiap2 hari kaki saya kebas... Ahhh risau kot tu diabetes. Search diet pre diabetes, jumpa group yg sesuai. Ikut group tu, dapatlah saya kawal bacaan gula dlm darah dgn cara pemakanan yg betul dan pantauan gula dlm darah. Kita yg ada GDM ni, jika tak jaga pemakanan seumur hidup, bila2 boleh dapat komplikasi diabetes. So, kawal lah pemakanan seumur hidup.

pantang mknn tu mean jngn mkn bnda yg blh buat awak rsa gtl bdn..klau awak rasa awak was2 nk mkn ssuatu tu cba rasa sikit2 dlu, rasa ok je x gtl blh ja mkn..mcm lksa blh mkn tpi bgi lpas 3 mnggu awak tdak mmang awak akn berasa sakit bdn nnti tme berpntang sbb saya pn besa kena degil sngt x pantang betul2 main bedal je mkn hehe...air sejuk ni blh awak mnum cuma ais ketul tu lebih baik awak buat sndri kat rmah..ais ketul dkt kedai x elok awak sbb ada bahan yg di letakkan dlm pembuatan ais ketul tu.👍

tiada istilah pantang dan saya tak suka berpantang. kalau rasa badan boleh minum air sejuk minum jelah. rasa nak makan ayam masak lemak, makan jelah. btw, saya bersalin czer juga. Alhamdulillah elok je badan takda masalah. Ambik lah suplemen yang sesuai dengan situasi. Kalau rasa sakit2 badan ambik kalsium. Menyusukan anak memang akan sakit badan. Nak luka cepat baik makan vitamin c atau buah sunkist. Takyah pening2.

sy xda pantang makan. sy makan je semuaaa yg namanyaa makanan 😂😅. buat kerja berat mcm brsihkn bilik mndi, mop lantai pn saya dh buat after 2minggu kena czer. tu msa first sy czer lahh umur 21. tp sy xtau la effect nnti msa depan. lain org mgkin lain la effect nya,depends pda u. klw ad allergic elakkan mknan yg allergic la

mkn buah oren dan mnum air oren bgi bnyak untuk cepat sembuh luka luar dan dlm tmpt czer..saya lpas czer mmng misi sruh buat cmtu...bawah 2 mnggu czer jngn cba2 baring dkt bawah sbbnya bla nk bngn akn bgi tekann kuat dkt bhgian czer tkut terbuka nnti,pasti kan tido tempat tinggi ats katil @ ats sofa sahaja..

tak kisah berapa hari nak berpantang. janji jaga pemakanan n jangan buat kerja berat supaya luka dalaman cepat sembuh. luka kat luar biasanya cepat baik tapi yang dalam lambat sikit.

Saya x pantang mkn pon 😂 xd istilah Pantang doc pon ckp nak mkn apa .. mkn lah … kita berpantang nak enjoy kang stress meroyan pulak🤣🤣 jgn kecam ye mummy

czer atau normal tetap pantang 44 hari. sama je 😂 cuma masa pantang czer sy lebihkan makan protein dan buah oren nak bagi cepat luka sembuh

tengok badan. sy makan semua yg namanya makanan xda ikut pantang larang nenek moyang. tapi sebaiknya jaga laa pemakanan yg sihat hehe

Ikut individu. Saya sampai sekarang pantang seafood lg. Pernah nak try makan udang. Gatal merenyam