Bby Kembung Perut

Hi mommies, bby sy bru berumur 3 minggu. Masalah sy skrg ni bby selalu kembung perut. Kalau tak siang, mlm.. Kalau tak mlm, siang.. Sampai sy sndiri tak tau mcm mana nak handle bby kalau dia kembung perut sbb dia asyik moody, mnum susu skejap2 pastu nangis. Carry her up happy kejap then nangis. Semua serba salah. Dia tidur pun lima minit pastu bangun balik nangis.. Sy sapu mnyak kayu putih cap burung kakak tua mcm biasa, kat perut, belakang, ubun2, tapak kaki, lutut.. Sy try panaskan daun sirih dgn kepanasan suam2 pastu letak kat blkg n perut bby, sy try beli bio-gaia n titiskan 5 drops kat dlm mulut bby.. Masih juga bby meragam.. Sy tau dia kembung perut sbb dia menggeliat pastu kentut then kdg2 dpt dgr bunyi gas dlm perut bby.. Yg lain ok, najis, kencing smua lawas, menyusu pn ok.. Sy bg bm + karihome goat's milk (for infant) cuma time menyusu bby sy suka telan dgn angin sekali. Dia menyusu gelojoh ?maybe tu kot penyebab perut bby selalu masuk angin. Boleh mommies kat sini share info atau petua utk bantu buang angin or kembung perut bby ke? Thanks in advance mommies ?

2 Balas

Ada buat urutan dekat perut baby? Mommy boleh juga baca artikel ni, mungkin membantu https://my.theasianparent.com/masalah-perut-kembung-sembelit-colic/?utm_source=search&utm_medium=app

5y ago

Tq mommy.. Bru je abis baca artikel tu. I will try do that to my bby tonight ?

Pelan2 ajar baby mnyusu btl2, baby slah mnyusu slah satu punca cpt kembung perut, lpas mnyusu pastikan sendawa btl2, letak minyak angin, bg tidur baby mngiring skjp bg keluar angin

5y ago

Ada tips tak mommy?