Perlu ke perah susu sebelum baby 1 bulan?

Hello mommies, baby saya sekarang usia 16 hari. Saya nak tanya, perlu ke saya perah/pam susu badan setiap kali baby menyusu? Contohnya, baby menyusu belah kanan, belah kiri kena perah/pam ke?

5 Balas

Kalau saya, saya tak suggest sis. Awal lagi tu. Takut overproduction nanti boleh jd bengkak susu . Start pam lg 2 mggu sebelum start kerja pun ok. Sis boleh try baca ni sis ttg pam dalam pantang https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2515739422027293&id=1681178608816716

Its depend on u mommy. Normally dalam pantang direct Bf je, nanti nak abis pantang or nak start kerja dah blh adjust for simpan stok plak. Lagipun kalau dr awal dah start pump susu lama plak simpan.

Better pakai yg tekap tu je... Yg bkn pam tu.... Just utk tadah susu yg menitik... Seeloknya elakkan dlu pam awl2 ni sbb takut over supply

4y ago

Ya, pakai milk collector kat sebelah payudara sementara menyusu lagi sebelah pun ok

Kalau terlmpau banyak smpai meleleh, bengkak susu, ye perah. Nnti banyak pulak baju nak basuh 😄

Hello. Boleh saje. Kalau bekerja lagi bagus boleh prepare stock susu dari awal