Share tips meneran

Hi mommies! Ada yg nak share tak tips untuk meneran 😅 hihi sy first mom 🤭 nak tambah ilmu sikit sebelum kena serah diri nnti

2 Balas

Hi sis sbenanye rmi je org share kt ig/utube siap tnjuk demo lg bkaitan cara2 pnafasan yg btol.. klu nak taip mgkin susah sikit.. Tp bg sye personally, ble sakit tu jgn panik.. yes memg sakit gle tp jgn panik/glabah.. cbe fokus utk bnafas dgn btol.. tarik nafas gne hidung.. tahan.. hembus nafas gne mulut.. tyme teran tu jgn angkat punggung.. Dgr arahan Dr.. Ble rse sakit bru teran lg2 ble rse mcm nk tberak tu memg auto rse nak mneran.. jgn klua kn suara.. Pngalaman sye, sakit tu bkn bterusan.. ade mse x sakit.. ade mse sakit.. so mse x sakit tu relax jap, amek nafas/tenaga then ble sakit tu dtg bru push.. yg pentg pikir yg positif je klu kne marah ngn nurse ke Dr ke lantakkan aje.. tp dgr jgak arahan yg dyorg bg.. smoga urusan awak dpermudahkn..

9mo ago

Haah.. banyak juga tgk dkt tt tapi kadang kita ni selagi tak sampai ke hari tu, tak puas asyik nak bertanya je hehe. terima kasih awk untk tips nya 🥰

setiap kali rasa contraction belajar control pernafasan awak. boleh cepatkan bukaan awak. paling penting dengar arahan doctor/nurse. masa bila awak perlu teran. selagi tak disuruh awak jangan teran. jangan akan bontot semasa awak nak teran. if awak angkat bontot semasa meneran akan menyebabkan koyakan smpi ke bontot. awak kena teran tanpa bunyi suara dn sekali nafas je. macam awak teran berak. macam tu la. kira xbunyi suara. bila awak bunyi suara. itu yg menyebabkan tenaga kita kurang.

9mo ago

sama2❤️. semoga dipermudahkan urusan awak. semoga proses kelahiran baby awak dipermudahkan😊