Obese Mom 🥺

Hi mommies! Ada tips x utk naikkan berat/size baby dlm perut? Skrg saya dah 7w3d tapi Doc inform size baby kecik 5w je. Saya takut nak consume apa2 mknn skrg sbb saya dikategorikan Obese tahap 1 and Doc gitau it will be a rough pregnancy journey for me. Klu x kawal, mgkn boleh GDM or worst, miscarriage. Takut 🥺. Boleh x mommies share any experience or tips utk first time mom ni. Terima kasih tau! *Virtual hugs*#ingintahu #SeriusTanya #bantujawab #firstmom

15 Balas

Hi sis 🫶🏻 main factor here could be your obesity problem, but then I don’t want to talk about it since everyone told you the same things 🙈 here I just want to share with you what I did to make sure that my baby doing very well is I always believe that my baby doing great. I love talk to the baby everyday while rubbing my belly, I always said this “Hello my baby, today is a great day, my baby doing very well, you are doing such a great things today, today is a new day, mommy believe that you growth very well inside mummy tummy, u grow as what everyone expected you should be, your size perfectly match your weeks , and you are my champion baby, congratulations my baby” this is how I did to make sure that I gave the positive energy towards my baby and at the same time to take care of my mindset to think positively about my baby without any worry. Trust me, u will see the magic if u think positive ❤️ what we think and what we said are same like “dua” so if you think great and say great things u will receive a great things, but if u think negative, have a lot of thoughts, you will receive that negativity. I really hope this messages will make your pregnancy journey going very well ❤️

sy obese type 1. tbh for me it wasn't an easy journey sbb sy pernah gugur 2x (blighted ovum dan twin pregnancy). tapi bila buat detail checkup nothing detected, just weight body issue. for 3rd pregnancy, at that time sy masih obese dgn bmi 33.1, ogtt test seawal 12w and repeat 28w tapi alhamdulillah no gdm detected. and i safely delivered my bby girl 06/ 2022. after a year, Allah beri rezeki sekali lg. dgn bmi 32.5 i bring the pregnancy till full term...sekali lg no gdm..and safely delivered bby boy 01/2024. apa yg dktr ckp tu is secara general. betul obese ni byk risiko wktu pregnant..but im sure u know your own body well. tntg janin pula..klu beza +/- 2w is ok utk awal2...but hv to make sure ada improvement. this one idk nk explain tips sbb awl2 ni sy cuma mkn folic sahaja sbb dua2 pregnancy alahan teruk.

saya lebih kurang mcm sis juga baby scan x sama timing dan kecik , plus saya mmg asal dh obese apa yg saya buat makan je supplement folic acid mkn buah2 , protein/karbo balance hidangan lengkap , end up elok je bersalin anak mmg kecik je dalam perut sbb kiraan beza , 3x air gula x ada sangkut gdm naik berat 20kg spnjng preggy yg penting mkn berpada tu ja .

3w ago

saya sblom preggy mmg dh makan iberet sis jdi ikut pada doktor sis punya opinion pun ok juga 😁

saya pon obese tahap 1 sis. sis jgn tertekan sgt. just mkn mcm biasa kalau takut sis mkn ikut saranan mkn sihat suku2 separuh In syaa Allah baby ok je. tp saya bedal je semua. berat sebelum pregnant 99kg. sekarang 28w dah 117 kg 🤣 alhamdulillah tak sangkut gdm. cuma org obese ni risiko anak first fgr. anak saya yg first kena fgr 2.3kg je. Fetal growth restriction.

sis saya pregnant anak first dulu dah obese tahap 1. Alhamdulillah selamat dipermudahkan semuanya bersalin. ada gdm on ubat. buat bsp semuanya normal bacaannya 👍. think positif sis. second baby ni period saya irregular. so memang xsama size baby dgn cycle period. doc pon cakap semua ni normal. just continue makan folid acid awal2 ni.

makan nasi sedikit... tapi lauk, buah dan sayur mkn banyak... sya amalkan cmtu. sya bnyk mkn lauk dan sayur dari nasi. buah sya makan hari2... mcm2 buah sya mkn... sya takda amik apa2 supplement time prgnant... mkn ubat klinik tu ja. time breakfast sya suka mkn roti dgn telur 😅... Alhamdulillah size baby dlm perut makin besar.

period awak irregular ke sis? kandungan sy pun 7w2d .. tapi doc kata baby sy kecik mcm 4-5w . kemungkinan sebab period irregular hari subur kita jadi lambat so baby pun jadi kecik . nnti baby dah 3-4m baby akan besar ikut timing.. tu yg doc ckp dekat sy lahh. ni 1st pregnancy sy ..

3w ago

doktor ikut hari pertama period kita yg terakhir kak..

ada dapatkan 2nd opinion drpd doktor lain? period awak irregular ke? sepanjang pregnant ni just jaga waktu makan, last makan sebelum pukul 8pm. breakfast jangan skip. pastu kalau mengidam manis2 tu, makan la sikit buat rasa2 je. kurangkan air manis, banyak minum air masak.

3w ago

xda, stkt ni mmg pegi ke 1 klinik je. period before kahwin mmg on time, tapi after kahwin jadi x teratur. sy kahwin December last year, tapi January sy x period. February period but lama, mau 10 hari. Then after that period dah. Know2 je dah pregnant. Terima kasih tipsnya, mommy! 🥰

Hi Mummy A. Jangan risau. Jaga makan macam biasa je. Suku suku separuh. Kalau craving ke apa ke. Rasa je jangan makan banyak. Saya obese tahap 3. InshaAllah takde apa apa. Sangkut jugak GDM, apa doctor suggest kita buat. Yang penting jangan stress stress kay.