Ingredients susu formula 'kacang soya' tak sesuai untuk baby ke?

Hi mommies, ada tak mommies yang dekat sini ada pengalaman anak mommies kene ruam merah2 n gatal2? Selain mommies sapu krim, mommies ada tukar susu formula anak tak? Ada kaitan ke kalau baby kene ruam merah yang gatal2 sebab minum susu formula yang ada ingredients 'kacang soya'? Help mommies saya tak tahu nak bagi susu apa, for now anak saya minum susu S26 yang packaging purple (ada kacang soya) 😢 Hari2 dia garu2 satu badan even dah pakaikan krim , ruam tu takde dah hilang tapi dia still bergaru 😭

2 Balas

ank puan ada mslh g6pD tak .atau ekzema? jika ada g6pD detect ms lahir yes ank perlu tuka pd susu xde mengandungi kcng soya sbb nnti ank akan alami ruam2 halus pd bdn dan ank akan jd gatal2 pd kulit bdn naik merah2..jika tiada detect g6pD ms lahir doc kata ank xde mslh trsebut.. puan try rujuk pakar kanak2 dkt any klnik swasta yg nearby puan tuk mintk doc chck.. nnti doc akn suggestkan apa sabun sesuai tuk rawat bby mcm alahan mcmni...dr segi sabun ke alahnya jd mcmtu... dr susu kacang soya ke..atau ada mslh2 lain yg berkaitan... mg ank puan cpt smbuh dan di pmudahkan segalanya Allahuma aamiin