Bayi Demam Kuning

Mommies ada suggestions tak untuk rawat bayi demam kuning?

12 Balas

Keep bf. Kejut baby every 2hours utk minum. Paksa sikit walau dia nak tido saja. Sy awal dulu susu tak byk, sy campur dgn Fm. Takut baby tak cukup. Alhamdulillah baby kuning tak lama. Dan bila mandikan baby, mula mula dgn air suam, last sekali b4 angkat tu, sy ambik air paip 2 3x sapu sapu kat badan muka dan kepala. Alhamdulillah turun kuning. Jgn bg mandi daun daun tu. Kdg baby allergic dgn daun. Depends. Dan sy minum susu kambing semasa bf baby. Bkn baby tau. Sekadar kongsi pengalaman sndri. 😊

Kena kerap bagi susu ibu..pernah dulu tak tahu msa ank first main dgr ckp org suruh bagi susu kambing fresh direct kat baby..dah lepas bagi tu sya call sepupu sya dia nurse..marah betul dia kat saya pandai2 bagi susu kambing.katanya dah tentu susu kambing tu fresh tak dimasak org perah terus masuk dlm botol.kat kambing tu pun ada kuman yg kita tak nampak susu plak tak dimasak terus bagi baby klu kena jangkitan kuman pada baby lagi susah nti.

kerap susu, kerap berak cepat la kuningnya trun. n mlm tido, biar lampu mnyala, ny nurse yg suggest ye, bukn sy madai😅sy ank sye kuning 6 hari, mmg tido dlm terang je la, n alhamdulillah kuning tk tinggi, shari je duk wad mse hari ke 4 bacaan 12,kt wad baby tkmo duk bwh lmpu, puas da pjuk, sy netekkn je dia sbb tu je buat dia snyp n tido kjp2, cek esok nye da turun 7..

Ade org ajar kan sy ramas daun kuchai dlm air mandi baby, lps tu campurkan segemgam asam jawa.. Ramas semua, dan tapis hampas2 tu... Mandi kan baby dngn air tu dan bilas sikit je x nk bg ade lekat bau.. Insyaallah 3kali buat kuning turun

Sy bg susu kambing.. yg fresh.. bkn Jual kn kdi bli kt ladang dye.. 2 sudu teh KFC sehari bg kt bby.. jngn bg bnyk SBB Susu to pns.. bby akn peluh lps to.. alhamdulillah lh lps to Turun X kne admin Hb..

Sy pkikn baby barut n pampers je. Pstu bedung dia. Lg kena make sure dia selalu berak. So selalu kena bg dia susu setiap 2jam. Alhamdulillah berkesan sy guna cara dia.

Petua my mom in law msa my bby jaundice. Dia mandikan air daun kucai & air pewarna merah😅 Yg kelakarnya, turun pulak tu jaundice dia. Terus 80 lebih dr 192 😁

4y ago

Itulah, menjadi pulak tu Mandi pg ptg, 2hari dh turun😅 Kita cuma ikhtiar ya, yg penting usaha.

Pastikan baby minum susu, kecing dan berak kerap kali.. berat pun kena naik baru cepat demam kuning turun..

Susukan baby stgh jam sekali.. Mak nye minum air holick oun boleh.. Mkn byk sayur hijau.. Berkuah lg bgs

Ibu elakkan makan pedas, cili, halia, lada putih, lada hitam