CUCUK KANCING GIGI

Momiesss... Betul ke setiap mommy akn kena cucuk kancing gigi? Biasa utk week ke berapa? Utk apa ye cucuk tu? Citer pglaman skit smua

2 Balas

Semua kena. Kandungan pertama 2x. Kandungan seterusnya kalau within tempoh 5 tahun perlu skali je cucuk. Biasa 20weeks ke atas. Jarak dia 1 bulan setiap dos. Kancing gigi ni disebabkan kuman tetanus toxoid yg hadir dlm tanah/instrumen2 besi. Nnt bersalin kan ada byk pakai peralatan. Ada possibility kuman tu tak mati walopon dh sterile alat2. Keburukan dia once kena kuman ni serang saraf yg buat kejang otot smpai jd kancing gigi. Mencegah lebih baik dari mengubati

5y ago

Rasa mcm kne cucuk biasa gitu la. 1st time sy cucuk bole thn sakit. 5 hari mcm nk hilang rasa keras mcm bengkak tu. Second time cck kt klnik kampung dkt rumah je shari je sakit. Dia ccuk pn x rasa sgt. Depends dkt tukang cucuk jugak tu 😅

Haah..kalau 1st time prgnant kne ccuk 2x..kali pertama cucuk mase 20mggu..kali kedua sebulan lps tu...lepas cucuk akan rase lenguh2 skit..tp xberterusan..lenguh skjp je..dlm 10 mnit...pastu waktu lain plk lenguhnya..tak berterusan la

5y ago

Ohh.. Tqq2😁