infections

Hi momies.. just nak tanya pendapat. Kalau bersalin kat hospital kerajaan, ada high chances utk infection tak? Sbb ada kawan 2 org bersalin di hospital kerajaan secara cser lepas tu ada infection kat tempat luka tak sembuh2. Memang kerap la pergi hospital buat dressing

6 Balas

High chances jika kebersihan dikawasan luka tersebut tak dijaga. Sebab luka ceaser tu mybe dibuat diantara lipatan lemak jika seseorg tu sedikit.berisi or chubby.. Mmg kena pentingkan kebersihan kawasan tu. Tak kira digunting atau luka ceaser andai tiada penjagaan luka yg betul dan teliti mmg akan ade jangkitan. Dan jika jahitan terbuka semula mmg sakit la simeone nk hadap ke hospital lagi kan. So pemakanan tu pun oenting tu luka tu sembuh dgn lebih baik. Do not put any solution to make your incision beetter but more worst tau. Just dgr nasihat misi tu suh jaga cmne ok. Tgn must clean clean all the time. 😊

Yg penting kita kena pandai jaga.. X kira bersalin dekat gov or private. Ceaser or normal. Normal pun ada episiotomy. Klau kena gunting Kena jaga Elok2 juga.. Amalkan kebersihan & jaga tempat luka tu jangan bagi lembap2.. Lap bersih n letak ubat kuning.

Infection bergantung pada barang operation. Kadang tak cuci bersih, dia cuma masak je. saya berkerja bahagian cuci barang operation. Tapi hospital swasta. Tapi mungkin jugak infection jadi disebabkan pesakit. Kadang² pesakit pun tak cuci bersih.

Ye... Kene pndai jaga.. Jgn bnyk gerk... Gerk pon slow2..... Sentiasa bersihkn.. Mmg pent tp kne jga

Ya sis. Sy pun dengar mcm tu. Infection tu high chances.

Pena dgr jga