air gula vs berat badan naik

hi semua,sy nk tnya yg mne ad pengalaman sebelum ni,setiap kali berat naik mmg kena minum air gula ke atau skali setiap kali mengandung je kena minum air gula?bru2 ni kena minum air gula sbb berat naik 3 kg.

10 Balas

Kena minum air gula bila ada faktor risiko utk dpt kencing manis. Mcm sy, bmi lebih, umur lebih 25thn dan ada family history diabetes jd sy kena minum air gula waktu awal pregnancy dan waktu 28w. Klu xde faktor risiko ni, blh jd kenaikan berat bdn 2kg dlm masa sebulan pn kena minum air gula jgk. Klu blh, berat bdn kena bertambah xlebih 1 kg pn setiap bln.

4y ago

tq sis athira bg nasihat

Tak jugak , minum air gula kalau keturunan ada kencing manis , lepas tu masa saya 28weeks pun minum lagi doktor suruh minum . Kalau berat badan sebulan saya naik 4kg 😂 sampai doktor kata tak takut ke kena darah tinggi 😂

4y ago

sy 2nd check up berat badan ok.bulan lepas naik 3 kg..minum air gula da bru ni..berat pon naik 4kg x tahan tu..🤣..sama la kite sis berat badan naik 4 kg..he2

hai ...saya haritu time p buka buku pink lepas 2 week kena minum ayaq gula sbb berat 81kg ..mybe sbb berat kot ,alhamdulillah tk sangkut tggu 7 bln plak minum plak ...saya pregnant yg first ny

4y ago

hah tula ...lega sngguh la ...ny 7 bln nti tkot jg la ...tq dear ..awak pon jga kesihatan jg

berat kena naik 500gram ja sis ,kalau naik 1 kg mmg kne minum air gula , untuk checkup kat kk sebulan sekali , if nanti kne checkup kat kk 2 kali sebulan kena naik 1 kg ..

4y ago

Aamiin sis , saya doakan sis , dan baby sentiasa sihat . jaga diri yea sis .

macam saya kena minum air gula esok. doc kata sebab saya tak pernah minum air gula lagi & nak detect kita ada kencing manis ke tak. tu je rasanya.

4y ago

sy 1st time jgak minum air gula sbb berat naik 3 kg..mule2 pk jgak jgn la smpai muntah pas minum air gula tu kn..tp alhamdulillah,sekali harung je minum..nurse pon terkejut bleh minum mcm tu..xla teruk sgt ase air gula tu sis.good luck ye

same la sis .sy pon 1st kena mnum air gula sbb berat naik 2kilo😅 sy pon ingin bertanya soalan mcmtu jgk..ad spe2 blh jwb x?

4y ago

tq sis 4 info☺️

Haah sis, bila berat badan naik lebih daripada yg sepatutnya, kena repeat air gula. Tu untuk check kita kena gdm / kencing manis atau tak.

4y ago

You're welcome 😊

Kalau dah repeat air gula kali kedua dan tak sangkut , ada possiblity kena minum air gula lagi tak kalau berat naik ?

4y ago

Kalau berat naik lebih kena minum lagi sekali. Adik ipar sy mcm tu. Sekali keluar babynya 3.77kg 😁

klu naik mndadak mgkin...tp klu puan ad ibu yg kncing manis, mmg kna mnum air gula jgk...

4y ago

oooo...sy sbb mak sy kncing manis..berat sy pun naik jgk tp xbyk, 1.7kg

Tiap kali pregnant kena minum air gula at least sekali. Ada yang 2 kali. Ikut nurse