BACAAN LEPAS MINUM AIR GULA @ MOGTT

Hi mom semua,sy nak tnya pendapat mom semua,, sebelum tu sy crita dulu ckit ttg kes sy nie Sy umur 30,,this my second pregnancy Sy klinik dkt KKIA (GOV) 12/03/23 sy puasa Jam10 mlm 13/03/23 (24w3d) sy buat MOGTT Jam8.30 ambik darah (dkt lengan),then minum air gula Jam10.40 ambik darah semula (dkt lengan juga) Then nurse kata next review (22/03/23) baru boleh tuntut keputusan Tapi sy x puas hati sbb x dpt tahu keputusan So sy pergi farmasi buat BSP (cek gula dlm darah-ambik darah dkt hujung jari) Bacaan masa tu 5.3 Today (22/03/23 - 25w5d) sy p KKIA semula Nurse trs jumpa sy dia kata gula saya terlalu tinggi (brp tinggi sy pun x tahu sbb nurse sy tahan result mogtt tu) Nurse just kata "klu kamu x puas hati dgn mesin kami,,kamu boleh pergi klinik swasta utk buat MOGTT semula sbb mesin kami mesin besar,,detail" So sy pun pecut laa p klinik swasta buat MOGTT (minum air gula semula) 🥲 Sy ada mengadu dgn doctor swasta tu Doctor kata biasanya bacaan mesin besar dgn BSP should be same,,klu beza pun beza ckit sahaja.. But result swasta kena tunggu keesokan hari (23/03/23) baru keluar 🥲 X lama tu,,nurse KKIA whatsapp sy,,dia kata esok (23/3/23) kena repeat MOGTT dkt KKIA 😭😭😭 Apaaa nie,,sy x fhm..result pertama KKIA tahan,,then srh sy minum air gula dkt swasta,,then esok minum air gula semula dkt KKIA..😭😭😭 Momss,,pls tlg sy..sy betul2 x fhm ttg bacaan mesin besar KKIA tu dgn mesin gula yg dkt farmasi..mmg jauh beza ka bacaan nya?

5 Balas

Tak sama tu. Mggt kena puasa dari malam, minum air gula. Darah diambil pon lebih banyak. Bsp biasanya dibuat bila confirm dah kena gdm. Cara nya pon berlainan dgn mgtt. Kenapalah xtunggu shj result mgtt klinik government , sampai kena buat bsp pula. Lepastu mgtt di swasta lagi. Mmg result di goverment lambat sikit. Biasanya 1-2minggu. Kalau sangkut, nurse akan call semula. Utk solusi menghilangkan serabut ni, awak boleh inform pada kk, awak dah buat mgtt di swasta, resultnya dapat pada sekian - sekian hari. Kalau kk boleh terima result mgtt di swasta, minta excuse untuk minum air gula sekali lagi. Kena besabar sikit bila deal dgn government. Jangan serabut dgn kencing manis ni, kang dapat darah tinggi pula. Moga dipermudahkan urusan..

Maaf sis, from my understanding dari cerita awak ni, awak mcm serabutkan diri sendiri. And awak pun dah salah step. Kenapa tak tunggu result tu ya? Kalau nurse dah kata tunggu nanti 22/3 tu awk kena tunggu la , ni mcm awak pandai2 pula pergi buat Bsp kat luar. Lps tu, awk kate nurse sound awk if x puas hati blh check dkt swasta. Adekah sebelum tu awk tanya berape bacaan previous MOGTT awk? Ni mcm dah hangin kat situ. MOGTT tu berbeza ya dgn Bsp.

masa pergi farmasi tu ada buat sama macam kat klinik ke? puasa dari pukul 10 malam then minum air gula khas, tunggu 2 jam baru ambil darah? kalau tak sama then yang kat farmasi tu tak valid. so boleh la tunggu yang klinik swasta punya result. then bandingkan.

mogtt n bsp x sama ya awak. mogtt tu awak kena puasa 10mlm sblom mnum gula esok hari nya.

mgtt dgn bsp x sama. tu yg u ptot tau.