Cek bukaan.

Hello mom. Selalunya berapa jam sekali eh doktor akan check bukaan kita. Sbb saya sekarang ada dekat PAC. lpastu saya nampak ad yg dh menangis² tpi kena mrah dan kena perli dengan nurse. Doktor check bukaan msa mula² sampai ja. Saya pun dah rasa contractions teruk dah. Tpi doktor dengan nurse nengok gitu ja. Taknak try check bukaan. Kotlah dah boleh tolak masuk labour room kan. #bantujawab #SeriusTanya #Sharing_dong_Bund #firstmom #ingintahu

17 Balas

Kalau saya, saya yg request sebab nk tahu progress bukaan. 5pm-7pm bukaan statik 4cm. Pukul 2.30am sakit mcm rasa nk berak so suruh nurse check bukaan and dah buka 7cm. Ya allah time tu sakit sgt2 dia seluk sampai terangkat punggung pastu ayat dia duk marah perli2 haihhh aku la sabar je time tu pikir nak jumpa anak cepat2 je. Kepada nurse yg check kan aku kat wad sementara kat pac hosp sg buloh on 19-20/1/2024 moga semua yg kamu marah perli aku tu berbalik kpd anak cucu kamu ye aku tak maafkan

sy duduk dkat hospital dkat smgu,sbb ctg tgi sgt tp xde sakit dan xde bukaan pun,so stiap pagi dorg akn cek bukaan..kalau masih xde bukaan, dorg akn buat mcm² supaya bg bukaan tu ada,sy mula² bukaan tu doktor buat manual, lepas tu masih x de progress, esok dia masukkan belon, esoknya cek masih xde bukaan dia terus masukkan nama dlm list utk pecahkan ketuban terus..dkat dlm lr la paling byk dia cek bukaan, sbb takde progress last² czer emergency terus..

3w ago

tak jugak. boleh jadi ada contractions tapi maybe tak berapa kuat jadi tak sakit. saya pernah nurse pasang CTG, dia pelik tengok saya relax je. dia tanya tak sakit ke, tengah ada contractions ni? 😅

sy anak first 2 hari 3cm...hari ke 3 4 cm...pastu saya minta czer je sbb xtahan sgt..sbb 3 hari kat PAC...last2 doktor tolong buka jalan smpai 5 cm pastu masuk labor room pecah ketuban...sbb klu first mom dieorg mmg layan x layn je..sbb die kata lama lagi..tp masa anak ke 3...smpai hospital tgok dh 4 cm...dye tguu dlm 4 - 5 jam baru cek smula..dan masuk 6cm terus tolak labor room...

sy dekat pac dah datg pecah air ketuban kat rumaj pun kena sidai lama juga 3 jam. mundar mandir saya baju pink pun tak tukar, kain dah basah kuyup. sampaila gigil nampak dr mnta dr checkkan. cek cek dah 8cm terus laju g labor room😭. kalau x tahan , cakap dkt dr tau, bukan nurse.. nurse pon xleh buat apa. praktis pernafasan.. minum air, bertenang

Pernah tanya nurse, 4 jam sekali kot. Ni kat LR lah. Masa tu trauma kena cek bukaan sbb sy IOL.. Setiap pagi jam 7am cek bukaan untuk induce. Pernah blood show selepas beberapa jam induce pun, kena cek. Adeh... Tak nak kena cek selalu.😁 Lepas bersalin pun trauma. Nak buat paps smear slps bersalin pun, minta tangguh bagi trauma hilang.

Gov ke ni? Seramnya dengar. Saya tak pasti berapa jam. Tapi kita boleh minta untuk check bukaan tu. Macam saya dulu masuk labor room 4cm. Takde contraction tapi dah pasang CTG siap la. Nurse just pesan kalau rasa sakit, panggil. Nanti mereka akan check dah berapa cm, dah active labor atau belum.

sy 2 hari layan contraction dekat wad.. bile cek bukaan da 4cm doc hold lagi walaupon sakitnya macam ape dah😢... cek bukaan kita kena request.. begitulah kalau government.. minta ubat tahan sakit pon die tak layan ... die nak kite layan sakit contraction tu😭

3w ago

kalau ambil epi awal sangat boleh halt progress, sebab tu ada certain doktor/nurse tak galakkan ambil awal. tapi saya tak sure kalau mcm tu bila baru dia akan bagi ambil epi.

Sama first mom memang dorang bagi lama sikit layan contraction sama dorang akan larang kita meneran takut prenium koyak,lahirkan anak pertama memang ambil masa yg lama juga.Dorang pastikan bukaan dah sampai 7 or 8 cm baru masuk labour room.

Hati kena kental sis bila dkt gov. Dorang mmg mcm tu. sis blh request utk minta dorang check bukaan, tp cara sis minta tu kna tegas jgn minta tp tunjuk muka lemah2 sakit, mmg dorang perli lg. Last check berapa cm?

3w ago

Doktor memang camtu tekan tekan perut kita.Rasa ngilu pun ada,soal cek bukaan tu tak boleh kerap sebab dorang pun ada prosedur.

mcm saya baru ni admit wad kt pac cek sekali. esok pagi around pkul 10 dr pakar round wad tu cek lagi. then pukul 4 pagi cek sekali lagi before masuk labour room. masuk labour 4cm sbb saya kena bersalin paksa. gdm on diet