Salam ibu2.nak tya normal ke masa pregnent bdan jadi angin.bila sedawa rasa pedih/pedas kat tekak.

#mohon perjelasan

5 Balas

Normal sgt, sye start msok 2nd trim terus dpt heartburn gastric tu. Selalu muntah pdhl tk loya pon. Sye try berhenti makan sblom kenyang walaupon still lapar, makan sikit tp kerap, pedas terus tglkan, elakkan makanan berangin mcm roti pulut ubi keledek kentang semua tu.

Salam. Tak tahu la nak cakap normal atau tidak. Saya pun pernah alami. Kena banyakkan minum dan pedih ulu hati susah nafas memang akan terjadi bila dah 30w keatas. Sebab space perut dengan dada dah mengecil. Elakkan makan makanan yang terlalu pedas ya

Normal sis , elakkan makanan berangin atau pedas . Posisi tidur pun penting untuk elakkan rasa sakit didada . Boleh sapu minyak pada bahagian bahu , tengkuk serta leher dan atas dada . Minyak bukan panas atau balm .

Sy start syak pregnant gitu lah . Makanan rasa sangkut kat tekak je. Kalau makan lebih sikit mmg tak leh hadam . Smpai skrg dh 6weeks tambah pulak mual dan alahan bau

pedih ulu hati..elakkan makanan / postur yg boleh buat pedih ulu hati

2y ago

pedih ulu hati simptom biasa kehamilan..