Baby still kuning

Mohon panduan bagaimana turunkan baby kuning?

15 Balas

susu kambing Karihome, trust me sis. slalu bayi kuning org slalu sruh susukan baby dgn susu ibu, saya buat. but after tht pegi check, kuning dia tak turun2. pity my baby kena ambik drh utk check sama ada dia ada masalah ke x. lastly, my uncle suggest susu kambing Karihome wlaupun mahal utk tin kecil dh 60 lebih. but after tht kuning baby dh menurun mendadak. wlaupun susu tu habis, minum susu formula biasa, kuning dia tetap turun. tk smpai 2 minggu dia kuning

1y ago

yes, dia still minum mcm biasa.. dri dia x aktif minum kpd aktif minum susu.

kerapkan susu baby . kalau susu rasa mcm x cukup untuk bby boleh topup fm untuk sementara waktu . lepastu boleh sapukan bedak sejuk campur dgn air cap badak , sapu seluruh badan termasuk muka and kepala . then mandikan air biasa sahaja xperlu air suam . mandikan 2x sehari . tu je yg saya buat . dr bacaan 224 turun ke 90 dlm masa 4hari sahaja

1y ago

then jangan ambil jamu . jgn makan kunyit , halia , lada hitam , bawang putih goreng untuk sementara waktu . sy banyakkan makan minum air msk suam and buah oren sunquick je . boleh cubaa

doc sy dia suggest mixed feeding sbb bg susu bdn sy dia mcm x brp kenyang. sy bg susu bdn dulu baru bg susu formula baru kuning baby turun n berat badan naik. u boleh try method ni klau bf sejam or 2 jam skli x jalan.

Kena kerap bg susu.. and make sure dia sentiasa berak ye.. baru kuning baby cepat turun.. If tak turun jgk try susu lactogen.. or mandikan baby dengan air rebusan asam keping.. buat 2-3 kali.. all the best ❤️

Kerapkan breastfeed je kalau ikut nurse dan doktor.. anak sy prolonged jaundice.. hari 30 pun bacaan masih tinggi.. dh check darah semua ok.. last2 doktor diagnose breastmilk jaundice..

Bgi mndi dngn ayaq cap badak , baby saya haritu kuning jgk then bgi mndi ayaq cap badak then day by day kuning dia turun

Kerapkan susu setiap 1-2 jam. Baby kuning mmg kuat tidur, jadi kena kejutkan dia. Selalunya kalau sua susu baby tu akan minum.

rendam duit ketum , lepastu air dia tu buat mandi baby . Alhamdulillah memang kuning hilang .

beli susu snow brand kat speedmart harga dlm rm 85 mcmtu, susu badan jgn stop,

Jaga makan also helps. Makan fruits such as grapes. Try avoid black pepper.