Adakah makan/minum minyak kelapa dara sewaktu mengandung memudahkan proses bersalin?
Voice your Opinion
Ya
Tidak
Lain-lain (sila nyatakan)

2911 respon

35 Balas

Itu sebaiknya saranan dari Dokter sendiri kepada sy. Anak pertama sy besalin czer sbab hanya dapat buka 4cm sahaja. Setelah mengandungkan Anak ke2 dokter sarankan sy minum minyak kelapa dara masa usia kandungan 8bulan- hingga dekat nak bersalin. 1sudu setiap pagi. Alhamdulillah sy amal anak ke2,3&4 sy bersalin Normal. Alhamdulillah sekarang tengah mengandung anak ke5 tak sangka ada lagi 😅. Tapi alahan tak boleh bawak bincang. Dari 1st mengandung anak pertama😩 skrg pun tengah mabok lagi huhu.

Tidak pasti. Dalam rancangan tanyalah Dr Imelda cakap yg minum atau makan minyak kelapa dara memudahkan bersalin tu overclaim. Takde bukti saintifik pun minyak kelapa dara boleh mudahkan bersalin. Doktor sarankan bersenam dengan senaman untuk ibu mengandung

pregnant kali ke.9 anak no.6 ni baru sis try...sebelum ni natural je bsalin...mudah je wlpun x amik kelapa dara prgnant sblum ni...tp prgnant kali ni saya amik kelapa dara...bila mbuang memg sangat selesa x mcm prgnant sblum ni...alhamdulillah...

Saya minum minyak kelapa dara sblum ni, sama ja.. Siap kena jahit lg 😅 mungkin jg x serasi

3y ago

anak kne jaundice x mse lahir?

pernah minum brand Anugerah... minyak seluluh die tulis... mmpercepatkan bukaan...

Saya xtahu..sebab xpernah makan @ minum minyak kelapa Dara semasa megandung😄

Mitosss. Dapatkan ilmu sahih berkaitan mngndung/brpntang drpd Dr Imelda balchin

xpernah minum . tkot nk masuk tekak terkeluar balik . haha sapu2 je kt kulit

Tak. Dr kata boleh guna untuk urutan perineum. Bukan untuk makan

Tak pasti. Yang pasti, bersenam, jaga diet makan & teknik pernafasan.