inilah kebenaran..

“Minum minyak kelapa dara, baby keluar kulitnya putih bersih” Ehh helloo?? Ada ke baby yg keluar kulitnya berkerak bergerutu? Dalam gambar baby ni disaluti vernix caseosa/vernix. Inilah krim kulit semulajadi yang terbaik kat dunia ni. Takde krim yg boleh lawan vernix caseosa. Ni Allah dah buat siap-siap. Vernix caseosa / Vernix adalah lapisan seakan-akan lemak yg menyerupai cheese ? , terbentuk ketika bayi di dalam rahim dan menyelaputi badan bayi untuk melindungi seluruh kulit bayi dari jangkitan dan akan meresap sendiri secara perlahan-lahan diakhir kehamilan dan selepas kelahiran. Ia juga berfungsi sebagai moisturiser kulit bayi selepas kelahiran dan mencegah kemasukkan bakteria ke kulit bayi yang lembut dan sensitif. Vernix susah payah buat keje, minyak kelapa dara yang dapat nama...jangan nak overclaim sngt lh minyak kelapa dara...

inilah kebenaran..
10 Balas

Tapi ada xbagus nya.. Mmg baby senang kluar klo mnum mnyak klapa daraa.. But! Kalau korang kena jahit.. Korang punya bawah susah nk jahit! Sebab isi kulit korang dah seakan tauhu panas! Lembik! Doc sendiri yg bgthu.. Dan Doctor tu akak saya sendiri yg megadap sesetgah org yg pakai mnyak klapa dara

4y ago

Ye..doc sy pun xbagi minum myak kelapa dara disebabkan ni..

yg sye tau minyak kelapabtu org buat minyak selusuh...tp sye minum minyak kelapa dara yg x dibaca ape pun...doa supaya Allah mudahkan baby keluar...alhamdulillah mmg sng nk keluar

4y ago

Alhamdulilah klau baik utk sis

hahaha fakta ni mmng betul. anak saya lahir penuh. ada orng cakap air mani suami. saya gelakkan je.. doc kata selaput tu elok untuk kulit bayi.

4y ago

Saya pun pernah org cakap mcm tu...

Rasanya ini info oleh Dr. Imelda Balchin.. better letak kredit to her.. letak nama die ke 😄.

4y ago

thnkz..

sy x minum minyak apa pon...bby keluar still mcm ni...

Thank you for the info 🤗💕

Thanks for the info..

Yup! Btol 2...

Good info🙌

Thanks info!