Nk tahu

Mintak pendapat mummy semua.. ad kesan ke kat kandungan kalau ibu sering dlm tekanan dan air mata..

13 Balas

Sye masa kandungan bru nak msuk 3 bulan dlu penah tahap stress yg sngat2. Boleh kata seminggu tu asyik nanges je. Kesudahannya perut rasa x sedap and tgn mudah menggigil mcm sejuk. Saya jadi takut sendiri. Last2 ape sye buat, bila sye stress je sye kuar ngan kwn2. Hiburkan hati pegi mkan ke jln tgok wayang ke asalkan sye happy. Alhamdulillah kandungan nak msuk 5 bulan skarang. Stress ni sbenarnya x bole elak sbb dtg dri banyak faktor. Psal keje psal prangai husband pun ye gak. Mak mertua huhu. Tpi skarang bila sye stress, sye suke kuar sorg2. Pegi jalan ke tenangkan fikiran. Drive smpai takde hala tujuan then balik rumah 😂ape yg pasti sye x nak nages2 lagi. Ckup la dlu da pernah rse kesan dia.

4y ago

Hahaha pulak jadi suri rumah. Kadang2 sunyi jugak. Lagi pun malas nak dengar dia bising2. So ape2 dengar je laa cakap dia 😂

sy masa pregnant dulu slalu jugak stress dan mnangis..tp alhamdulillah sgt2 baby kluar,terlalu sng dijaga..tak kuat mnangis,tak meragam..hnya nangis masa lapar and masa nk mndi sbb sejuk je..tdur pon sng..jgn risau sis,kuatkan semangat dan sntiasa think positif..

Sy masa pregnant sensitif sgt.. asyik nk menangis saja. Baby masa lahir smpi 3bulan asyik nangis malam. Skg dh 9bulan, baby saya mmg tak suka klu org lain tegur, dia akan terus nangis. Mmg cengeng la..

Nanti anak cengeng, kuat nangis. Control perasaan ye sis. Saya awal2 pregnant asyik nak gaduh dgn suami je. Bila dah tau pregnant saya control perasaan saya. Suami sedaya upaya jaga hati saya

sy keguguran dlu pon sbb slalu stress. kalau sis rase x leh nk handle stress, baik sis lepaskan je. jgn pendam. biarlah org nk kate kite jahat ke ape ke... janji anak kite selamat sis.

Ya sis, emosi anak dipengaruhi emosi ibu. Kalau ibu happy anak pon akan happy. Kalau ibu selalu senyum nanti anak pon selalu senyum, begitu lah sebaliknya.

Makcik sy dulu pregnant selalu stress... Bila anak die lahir muka muram je pas tu mudah nngis.... Jd jgn stress2 time pregnant nnti baby akan terikut2

Yupp akan affect baby nnt.just like my 1st born.i was really unhappy n stress.ank 1st i jd super sensitif n emotional.

ye sis...akn mmberi ksan jgk pd baby...sis jgn sdih2 ye...jgn stress...sy doakn dprmudahkn sgla urusan sis

Terima kasih semua.. stress x tentu pasal dua tiga minggu nim