ibu² ada cara mcm mna nk naikkn berat bdn tak ? kandungan dh minggu 6 brt bdn bwh 45 , alahan teruk

minta pendapat ibu²

13 Balas

mkn skit2 tpi kerap. klu biar perut kosong lama2 pun bleh jdi alahan lgi truk. mmg susah skit klu alahan ni, tpi kna trial and error apa makanan yg tekak bleh trima. klu dh jmpa continue mkn tu. nnti bila alahan dh kurang bleh la tambah slow benda lain cri mknan yg seimbang. bertabah la ye sis.

Sabar ye, minggu tu memang akan hilang berat badan, misi pun xkan marah punya.. lepas habis alahan tu, kita sendiri terkejut dengan peningkatan bert badan tanpa kita sedar. sya dulu boleh makan nasi air (jenis bubur lambuk)mcm bulan posa tu dgn keropok2 ja..😋

Diet suku2 separuh. Minum air kosong secukupnya. Makan makanan bersumberkan protein. Paling senang makan menu telur 2 biji/ sehari, asalkan jangan makan telur mentah atau separuh masak. Juga minum susu 3 kali sehari. Bersenam sesuai kehamilan juga ye.

2y ago

ya , Inshaallah , slow² mncari sstu yg sesuai utk dmkn .. xrisau kn bnde lain , cuma risau kan baby xckup bsr je nnt , kne bebel lg dgn misi 😅

Mase first trim, tengah alahan biasalah tu berat turun. Cube makan walaupon muntah semula. Nnti bile dh msuk 2nd trim, alahai susah pulak nak kawal selera 🤣 Jgn risau ye sis awal lagi, jaga makan je. Enjoy pregnancy journey

alahan teruk mmg akan buat kita turun berat bdn. nasihat doktor mkn jer apa yg boleh sis telan tapi jngn missed vitamin yg kk bagi. macam sy dah masuk 13w alahan masih teruk berat dr 77kg-72kg. semoga cpt hilang alahan ni 🥺

makan sikit tapi kerap . buah buahan ambil la kalau boleh hilangkan alahan . tapi kita kena jugak makan sebab ada baby kan dlm perut . kalau boleh lawan alahan tu . sian kat baby 🥰 makan kurma dan kismis .

sy selalu minum susu Anmum Materna tu.. cepat je naik badan minum susu tu.. baby pn cepat je mmbesar sampaikan nurse suruh berhenti minum susu tu n tukar kpd susu biasa je yg low fat..

2y ago

ouh yeke sis , terima kasih bg info 🥰

Sama mcm saya alahan teruk, dah 6weeks berat 37kg je. Takpe nnti alahan hilang berat naik sikit2. Time tu selera pun dah ada,saya banyak makan buah je. Skrg saya dh 36weeks 45kg🤍

jangan risau puan, 1st trimester normal turun berat badan jika ada alahan. saya turun hingga 36kg dr 40kg. nanti dah ada selera makan naik cantik berat badan 😍

Saya dulu awal berat 41-43 kg je 1st trimester. Skg dah 50kg+. Nanti awak sendiri yang rasa sedapnya nasi, sedapnya tu ini. Sabar ya