1st time scan

Minggu ke berapa boleh pergi klinik untuk scan?pengalaman pertama 😅

10 Balas

nak tunggu kerajaan lama nak scan. lepastu saya curious baby okay ke sbb selalu baca info hamil mcm mcm jadi. anak first. so saya saje pergi scan nak tahu dia ada degupan ke, kebetulan ada offer scan kat swasta. 18w+ saya dah scan. then baby tertunjuk kemaluan nya jadi saya tahu jgk jantina apa.

sy hritu g 8 weeks ... sbb klu g 6 weeks kebwah. tkut x nmpk lg.. 8 weeks biase dh nmpk.. tpi atas org.. ad org 9 weeks bru nmpk bby.. 😊.. hritu sy g swasta sbb nk confirm pregnant sbelum bukak buku.. smga dprmudahkn urusan sis 😚😚

Digalakkan pegi scan 7mggu ke atas utk cek kedudukan kehamilan tersebut sama ada bahaya atau tidak utk diteruskan. Kalau semuanya selamat okay boleh dgr heartbeat. Scan utk seterusnya bebila pun boleh 😊

7w - 8w : scan kantung 11w - 13w : NT SCAN (check tulang baby, make sure no down syndrome) 24w - 28w : Details scan Tp kalau check up private, everytime ANC akan scan check condition baby & rahim kita.

hai nak tnya.. pengambilan asid folik perlu tak makan pada kandungan usia 6 minggu atau kena dpt kan nasihat doktor ke?.

3y ago

tq

tapi skg sis pegi klinik je la sebab kalau dah start preg kena makan asid folic bagi kuatkan kandungan 😊

kalau nak nampak kantung dgn heartbeat baby paling bagus 10w baru scan sis

paling awal 6 minggu..tu pun mungkin nmpk kantung je..

sebelum 12 w

20 week