Minggu ke berapa mommies rasa first pergerakan baby?

Minggu ke berapa biasanya mommie akan rasa gerakan baby? Sy baru masuk 18w. Belum lagi rasa..

15 Balas

Saya jenis badan chubby berisi juga.. orang kata anak first mungkin lambat sikit nak rasa baby bergerak mungkin salah satunya badan yang agak chubby atau berisi mungkin ambil masa dlm 23week gitu baru rasa.. tapi Alhamdulillah Harini saya dah msuk 19week.. and harini juga saya dh start rasa baby bergerak 🥰 dia rasa bubble2 pastu denyut2 je kt perut gitu 😁

1y ago

Ohyaka. Alhamdulillah utk awak 👍🏻

19week nk dkt 20week baru rasa masa tuu sy selawat sambil pegang perut lama ii. sy pegang bahagian ari ii perut time tuuu lh dia aktif gerak. dpt rasa jelas kalau kita relax masa tgh baring/duduk. kawan sy kata tuu baru kick manja nanti dh 24week ke atas lagi aktif rasa dia dok menendang

Sy klu checkup doktor scan ke atau nurse cek jantung mesti nurse dan doktor ckp aktif sangat baby gerak tp sy tak rasa apa pun gerak 🤭🤣 Tp excited jg la dengar bila doktor dan nurse ckp dia aktif .. pernah sekali je rasa dia tendang tangan saya masa sy pgng perut ..

anak 1st dulu mcm 24w ke atas jugak rasa. tp yg 2nd ni dalam 17w camtu da rasa dia gerak². Igt angin. kdg rasa mcm ada benda panjang dlm perut tgk² scan doc kata kaki baby 😅. Alhamdulillah lagi nk sampi 6bulan ni lagi aktif dia gerak 🥰

saya masa 18w just rasa perut macam bubble berdenyut2 macam tu.. ni dah 20w, dah boleh rasa baby gerak bila kita buat aktiviti.. kadang tu rasa terkejut juga sebab tiba2 macam senak sikit.. n perut pun dah start nak ada streching marks..

kalau first time biasa lambat baru dapat rasa. 18w macam ni awak akan rasa macam angin je dalam perut. macam ada bubble. 25w ke atas baru rasa gerak kuat sikit.

1y ago

Ok. Tu la sbb first time tak tahu macam mana rasa dia tu

14week tapi halus je. kena baring n letak tangan dekat perut lama2 baru rasa. masuk 16week makin kuat. tengah duduk tengok tv pon dh dapat rasa baby gerak/ tendang

Saya selalu rasa skrg. Dah nak masuk 20w. Active betul sampai rasa geli ya hahaha

1y ago

Alhamdulillah bby aktif 🫶🏻

sy masuk 18 minggu start pose baru rasa...rasa die mcm denyut2..sy first time mom

1y ago

Sbb dia lapar kot mommie dia puasa tu yg gerak2

Saya 2nd baby dah 20w tak rasa lagi. Maybee perut banyak lemak kot 😂😌

1y ago

Haha sama la sy pun dh mmg asal gemok. So preg 18w pun nmpk sama mcm xpreg pun. Lemak tepu ja byk hahah