15w4days Berapa kenaikan berat ibu-ibu sejak confim pregnancy ?

Mine baru 400g je sejak confirm pregnancy masa 5weeks.. skrg dah lebih 10minggu pregnant naik berat banyak tu je. Normal ke ye? Masa 1st trimester haritu memang kurang lalu makan. Tapi tak muntah2. Masa 1st pregnancy dulu 10 tahun lepas mmg takde sickness berat naik konsisten. Total gain masa tu 13kg.

8 Balas

normal sis..tengok nanti dah trimester je dua dan 3..dah selera makan,mesti berat naik banyak 😂 tapi,mungkin ikut bby jugak kot. masa saya anak aulung lelaki,berat naik banyak. sebulan tu mesti naik 1kg,1.5kg. ada sampai 3kg 😂. bila bby lahir,berat 2.9kg je. mengandung anak kedua, perempuan..berat naik tak banyak. sebulan 200g,500g. nak naik 1kg susahnya lahai. sampai nurse tanya saya.."awak tak makan ke?" 😂. tapi bby lahir besar dari anak pertama,3.4kg. mengandung anak ke dua,saya makan macam biasa,cuma kurang rasa lapar. kadang tu sehari maka 2 kali je. sarapan pagi dan makan petang. berbeza masa mengandung anak pertama,sepanjang masa lapar je.. tapi bila scan, doctor cakap bby okey. Alhamdulillah..itu yg penting lah 🥰

2y ago

ok insyaAllah. anak first sy lelaki 3.3kg. masa tu bmi normal. mmg tak brp kisah sgt pasal weight. yg skrg ni sblm pregnant dah overweight. tu yg bila tak naik rasa lega.. tp ok ke for baby risau jugak kan.. hehe.. anyway thank you.. doakan sy n baby sihat.. insyaAllah

Sy risau .baru 15w1d .masa bru 11w berat naik 2kg .ni dh berapa ari timbang ,berat sy turun ke berat asal .turun 2kg .risau ada effect kat baby .my first pregnancy after 3years .so cpt nervous

2y ago

Sy pun risau. next checkup 20w nanti doctor kata mesti naik 1kg. so skrg tgh pulun mkn hehe

sye mse bukak buku 63.4kg.. mse 6w kne selsama btuk plus hilng selera . trus trun smpai skng dh 14w+ xnaik.. berat maintain 61.5-62kg..

Sama la, berat sy kurang.. Sampai dok bagi borang ikut program pemakanan utk berat badan 😅

trun 2 kilo sbb alahan Bru first trimester 🤣 Anak slung dlu Naik 10kilo

saya dari 68-63 hmm trimester pertama takut jugk baby tk besar 🙃

sy pulak dah turun 10kg

turun 2kg