Luahan..Berat ibu hamil

Assalamualaikum..Setiap berat ibu hamil berbeza.Tapi saya sedikit concern mengenai berat badan saya ketika hamil anak kedua sekarang ni. Saya buka buku pink ketika hamil 11w,berat kategori underweight.Saya mmg susah nak naik berat.Masa anak 1st,dari buka buku pink sampai hamil 5 bln dah naik almost 6kg dan tiada apa² masalah.Boleh la gain 10kg masa 1st pregnancy tp anak saya kecik,2.3kg lahir 37w6d..Alhamdulillah anak saya sekarang hampir 1y6m berat 12.8kg.. 2nd pregnancy ni,dh 18w berat saya cuma naik 1.5kg.😔Nurse suruh gain weight 12kg pregnancy kali ni.Lg 4 bln mcmtu cmna nak naik berat dekat 10kg.?Nafsu mkn ketika hamil bkn main pelahap lg,tup² timbang naik sikit ja.Saya tak makan manis takut gdm.Takde alahan,xde sembelit.Sepanjang pregnancy kali ni saya rajin memasak,kalau mengidam pun nak kuih tradisional ja😅 Kalau reti buat,buat sendiri ja.Lagi² time PKP,lg takut nak kuar... Nurse cakap ok je berat tapi duk pesan cuba gain weight lg.Pesan suruh saya kurang makanan berlemak atau pedas.Alhamdulillah saya tak de la memilih makan. Saya risau sebab fikir kesan kepada baby dlm kandungan.Risau kalau anak kedua ni kecik juga.Ada ke mommy² yg ada masalah mcm saya?Lepas bersalin fikir berat baby plak..haha..#mommybuntu

1 Balas

berat baby 2kg keatas dh normal. senang melahirkan. positif diri mkn yg berkhasiat. xperlu fikir bukan2 bnyak berdoa ank- ank sihat n ibu sihat. semoga dipermudahka dan dirahmati..