Total kenaikan berat ibu

Hi mommies, nak tny, perlu tak risau kalau berat x naik byk sepanjang pregnancy? Masa sy bukak buku pink @ 8 minggu berat sy = 52.5kg. Sekarang @ 33 minggu, berat = 59.2kg. Makan macam biasa & lalu je. Tapi pelik kenapa berat mcm statik esp 2 minggu kebelakangan ni. Ada mommies yg ada mslh sama mcm ni jgk x? Baby growth ikut jadual, cuma bila tgk berat saranan ibu ikut minggu tu, yg sy punya ni below range normal. Huhu.

1 Balas

Hi mommy. Saya pun macam tu jugak. Saya kandungan IVF. Sebelum masukkan embryo, berat saya 78kg, masa positive pregnant and buka buku pun berat maintain 78kg. Tapi masuk 2nd trimester berat saya turun ke 77kg. Doctor kata takde masalah, maybe sebab saya alahan masa first trimester tu. Saya susah nak makan. Tapi alhamdulillah baby membesar ikut schedule dia. Currently saya dah nak masuk 32 weeks. Now berat saya baru 83kg je. So total berat badan saya naik dari awal pregnant sampai sekarang hanya 5kg. Berat baby pulak alhamdulillah dah 1.8kg masa 31 weeks haritu. Overall doctor cakap takde masalah. Janji tekanan darah ok, takde kencing kotor or GDM. So mommy don't worry ya. Kalau risau, nanti try consult dengan doctor.

12mo ago

alhamdulillah. congrats mommy! semoga baby and mommy sihat, selamat semuanya sampai bersalin. kita in the same boat. waiting for my first precious baby after 15 yrs of marriage, alhamdulillah. 🥲 anyways, tq for your reply. will check with nurses ms apptmnt kat KK nnt, so far diorg tak nah komen apa2 lg laa wrt berat. 😅