Sekedar ingin tahu

Mengandung 7 weeks bole ke puasa ?! #ingintahu

5 Balas

Badan setiap ibu x sama.. Nk kata boleh, doc sendiri x galakkan utk 1st trimester ni.. Jantung baby bru nk develop, perlukan nutrien yg x putus. Cubalah puasa dulu, tp klu rasa pedih perut, pening, pitam, sesak nafas tolong bukalah. Ada rukhsah puasa utk ibu hamil, tak jatuh berdosa jika ibu tersebut berbuka, cuma wajiblah ganti+fidyah.

In my opinion, tak perlu puasa Sbb dr pun tak galakkan puasa utk 1st trimester. Kalau anak tak aktif pun, risiko utk puasa. Lagi pun, puasa boleh ganti tp anak tak boleh. Tp depend on masing2 ya.

Kalau awak sayang baby awak tak smestinya kna paksa puasa juga. Ikut diri awak juga, kalau awak rsa awak boleh, awak puasa cuma kna firkirkan baby awak yg baru nk mmbentuk

ikut bdn sndri mcm sya..doc Tak srh sbb janin msih kecil so prlukn Kita mkn n mkn utk pkmbgan n pbsran

Rujuk doc ya sis. Itu yang terbaik.