Adakah anda melatih waktu tidur untuk si kecil?
Voice your Opinion
Ya
Tidak

15915 respon

86 Balas

saya start train baby sy start umur 2 bulan.. lepas asar dlm pukul 5 ptg sy dh get ready dia siap2 mndi minum susu, pukul 6 petang dh bobok dia.. masa sbelum maghrib biasa dia dh tido masukkan dia dalam bby cot dalam bilik.. buat setiap hari even dia masih belum tahu beza siang dn mlm.. tp dia akan terbiasa rutin yg kita buat bila kita dh siap mndikan n bg susu dia akan tahu next step adalah waktu tido dia..mula2 dia akan bangun setiap 2 jam.. makin lama makin kurg.. sekarang ank dh 7 bulan still lagi rutin yg sama.. pukul6. 00pm dh tido paling lambat pukul7. 00pm. dia cuma bangun sekali @ 2 kali waktu mlm dlm pukul10pm dan pukul4 am utk minum susu.

susah nak latih,duduk sendiri dapat latih.. sebulan / 2 bulan sekali balik kampung jumpa daddy & nanny.. nanny jenis tak faham(dh bagitau banyak kali baby kat rumah tidur pukul berapa & bg hint baby tidur xcukup sekian hour) baby nk tidur masa tu sibuk masuk bilik tanya dah tidur(cakap kuat-kuat).. baby tengah mamai nak tidur terus bukak luas mata nanny ajak sembang pulak... sudahnya, bila dekat kampung tidur lewat.. waktu tidur baby sentiasa berubah... penat kita latih, bila balik kampung.. nanny jenis mengacau.. penatttttt

anak saya 11bulan berhenti naik buai . terus tetapkan waktu tidur dia . dan tetapkan susu dia .sekarang dah 1tahun8bulan . susu dia sehari 24jam 4kali . selang 7 atau 8 jam sekali sebotol susu . untuk tidur pulak malam pukul 10 sampai ke esok pukul 1130tengahari baru dia akan bangun . nanti mandi makan main semua , pukul 230ptg dia akan tidur semula sampailah pukul 6 bangun mandi makan main . pukul 10malam baru akan tidur . harihari pusing waktu dia mcm tu . HAHAHHAHAHAHAAHAA .

anak sy dri baby dah tran dia tdo ... pagi bangun jam 7-8am makan jam 9,Mandi den jam 11/12 pm mcm tu tdo ..bangun pukul 1/2 den jam 2/3 tdo balik , kul 5/6pm ptg bagi makan/Mandi trus tdo jam 8/9 mlm ....kalau tdo jam 8.30 or 9.30 mesti bangun awal ... pnh 1 Hari anak xtdo stngah Hari tu dia punya ragam ,menangis2 mata dah kecik dah tapi xnk tdo penat ya ampun darah aku naik smpai ke kpla ... taubat terus lepas tu setiap 2 jam aku bagi tdo sebab dah serik mcm tu ..

anak sya bangun pagi jam 7-7.30,Mandi kan pas tu bawa keluar jap ambik udara luar..kat luar ruma jak..baru tdor kan dia..anak sya lepas 2 jam dari dia start bangun,dia mmg akn ngantuk..usap2 mata dan menguap..jam 9 tdor bangun jam 10-11..tdor balik jam 12-1.00 bangun jam 2.30-3.00petang..jam 4 mandikan dia,jam 5 tdor..bangun lagi jam 6.30-7.30 mlm..mlm dia tdor jam 9.00-9.30 bangun pagi jam 7.00-7.30..tengah mlm dia bangun kejap2 nak susu jer pastu tdor balik..

3y ago

😉

anak kita 1thun3blan..dari dia lahir mang tersangat la susah..dah train tapi x jaln..dia pesen nak main je..main la sorang2 dia..ngntok ke apa ka..dia main je..jenis x melalak..payah gak..pantang dia kalo dia celik kita suruh dia baring..kalo tido plak kita kene tunggu dia..kita gerak sikit dia pin jaga..ingat boleh la pulun buat kerja rumah,x de nya..kalo kita dduk ngn dia sejam 2 dia boleh lena..kalo kita x de 5minit pon x smpai..

anak sy plak..xtau la nak train mcmna lagi..da train tp x jln lg..kalo sy offday..pgi bgun jam8/9 pastu mandi..nti tido lg jam11..bgun jam12..nti jam 1/2ptg tido..pastu jam4/5 tido..jam6/630 mdi pastu tido..lepas mghrib bgun..nti jam8 tido..pas isyak bgun..final la ni..dia nak tido jam brapa..kdg jam11/12/1 baru nak tido..😌😌rabak mak nak bg tido...da la esok keja pgi...huhu

2mo ago

Anak kita sama😭

Anak sy dah 1y 3m . Sekarang ni bangun pagi antara pukul 7.30 - 8.30 lepas tu mandi n makan. Then dlm pukul 10.30 - 11 macam tu dah ngantuk nak tido siang sampai pukul 1/2 ptg baru bangun. Kang nak dekat Asar nak tido lagi sampai maghrib baru bangun. Malam selalu pukul 10.30 - 11 camtu baru tidur . Kecuali kalau dia tak tido petang masa nak asar tu, malam pukul 9 dia dah ready nak tido dah

anak saya Pula dr baby lagi , pkul9 pagi bangun tidur.. 9/10/11 time dia utk tengok tv main main...pkul12 tghri mmg auto dia nk tidur... dia bgun kul2 atau 3 ptg . kul3 hingga pkul6 dia main main depan rumah... kul7 mandi kan dia n santai santai dlm rumah ajak main mainan spya dia xtidur mgrib.. pkul9 malam dia dah start mengantuk n tidur kan dia sampai pagi.. begitu lah setiap hari

Takde sleep training pun bila ada org tua campur tangan susah sikit..Kalau siang mmg susah nak tido lagi2 ada neneknya yg jaga. Asik nk dibawa main je. Syukur la baby jenis tak meragam walaupun kurang tido..Time nenek balik kampung tinggal berdua je dengan ibu, setiap 3-4 jam pun boleh tido haha.. kalau waktu malam , senang je mmg automatik mengantuk bila dah tutup lampu 😂