Breastfeed

Mcm mna nk bg susu bdn kluar dgn byk yea? Sy bru bersalin smlm...susu bdn sikit sgt...bila picit,sikit sgt kluar...ank hisap x puas.. Ada petua?

27 Balas

Sama mcm sy dulu..ingtkan baby xckup susu..n susu bdan sy kurang..bila picit n pkai pump pun ttp sikit sngt keluar...so sy bgkan je baby sy mnyusu bdan..lama² alhmdulilah..susu keluar dgn ok..bila baby dh strt isap puting kita insha allah susu akan sntiasa mngalir..kna kerapkan menyusu dia yaa..yg penting bnykkan minum air kosong..😇

Ibu, perut baby masa nweborn sgtla kecil dan dia x perlu pun susu yg byk mcm baby 3 bulan minum.. susu pertama namanya kolostrum adalah sgt bgus dan ia mmg sedikit.. insyaallah kerapkan direct bg ke baby.. bila ada rangsangan makin bertambah susu nnt

Baru bersalin memang tak banyak. Yang keluar hanya kolostrum , yang penting untuk baby. Perut baby masih kecik memang cukup untuk dia. Saya lepas 4 hari baru keluar susu banyak. Biar ja baby hisap ransang pengeluaran susu ibu

Anak merengek atau nak menempel taksemestinya anak lapar ya mommy, as long as berak, kencing ok, bermakna susu cukup untuk dia. Kalau breast ringan, itu bagus ya mommy. Banyakkan minum air kosong untuk tambahkan susu badan.

sy 2/3 hari pertama dlu pun mmg susu skit sangat tp ttp bagi jee anak hisap utk dia produce byk. then lepas balik hospital sy start urut. mintak tukang urut bg susu byk. lepas tu kemain byk smpai terpancut2 bila picit

Bhgian pting tu cuci dengan air suam.. mgkin ade yg tersumbat.. n makan sayur bnyak ..air pun kene ckup..kalau sy dulu mase pantang..saye makn sayur n mnum air kopi..kopi pun boleh meriahkan susu n melawaskan

Blend kurma dgn susu, minum byk air putih, bykkan mkn sup. Blh cuba sup tulang ikan campur betik muda yg tgh mengkal tu (baru nak masak). Minum air rebusan kurma merah dan longan kering (kedai sensei byk)

Awal2 mmg susu sikit lgi mommy...kerapkan menyusu, bykkan minum air masak...insya Allah, lame2 byk la...sbb susu keluar ikut demand, lgi kerap mommy pump or bf, mkin byk bdn produce susu...insya Allah...

Bagi baby minum lagi kerap untuk tambah demand . And awak banyakkan makan makanan yang boleh tambah susu . Kurma , milo , sayur sawi , buah oren , air suam . Ni semua makanan yang boleh makan masa pantang

5y ago

Boleh try juga urut breast guna sikat . Sikat ke arah puting .

baru bersalin memang belum banyak puan. baby pun belum banyak demand. in shaa Allah dalam seminggu, susu akan bertambah banyak. more demand, more supply